Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Розмари де Мео пуска продължение на „Стопанката на Господ” като „училищно помагало”

Публикува откъс от нея - за третокласници, които учат учителите си на „родолюбие”

Розмари де Мео пожелава на децата да бъдат „бъдници“, но в българския език „бъдник“ означава ритуално предколедно дърво, което гори в огнището. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Розмари де Мео пуска продължение на „Стопанката на Господ” като „училищно помагало”

Розмари де Мео пожелава на децата да бъдат „бъдници“, но в българския език „бъдник“ означава ритуално предколедно дърво, което гори в огнището. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Училищно помагало“ е нарекла Розмари де Мео новата си книга „Зарана“, обявена като продължение на „Стопанката на Господ“, става ясно от страницата на авторката във Фейсбук. В съобщението, че „втората ѝ рожба“ е напът да излезе, тя я характеризира като „сказание, требник, училищно помагало и продължение на „Стопанката на Господ“.

Де Мео е публикувала и откъс от бъдещата книга, която ще се появи на пазара в края на ноември. В него се разказва за третокласници, които „преподават“ урок по родолюбие на учителите си. Малката Ясна, която според обстоятелствата трябва да е на около 9 години, рецитира пълната версия на „Питат ли ме дей зората“ на Иван Вазов, като „променя някои думички“, защото „има едни места, където…“. Редакцията на Вазов, която малкото момиче прави, се състои в премахване на куплет, посветен на Македония, и в осъвременяване на архаични думи. Освен това обяснява на учителя си кои държави в Европа са по-малки от България и много настойчиво държи да не се споменават в диктовката за трети клас „чуждестранни туристи“ или възможност за напускане на България. Ясна, която очевидно е главната героиня, напада директорката на училището, като заявява в очите ѝ, че е „вещица“ и „родоотстъпник“, а преди това декларира вярата си в „България, в Силата, сътворила всичко, и в Магията“.

В поста, с който анонсира книгата си, Де Мео е пожелала на всички деца „да се превърнат в Бъдници“. Според народните вярвания обаче бъдникът е дърво, което има ритуални функции в коледната нощ.

Романът, според Розмари де Мео, трябва да излезе към края на ноември.

Вижте още: „СТОПАНКАТА НА ГОСПОД“ – ПЛАГИАТСТВО И ИЗМИСЛИЦИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg