Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рубен Йостлунд – шеф на журито в Кан

Режисьорът на „Идиотският триъгълник“ се нареди сред малцината носители на 2 награди „Златна палма“

Рубен Йостлунд със своята „Златна палма“ за „Идиотският триъгълник“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Рубен Йостлунд – шеф на журито в Кан

Рубен Йостлунд със своята „Златна палма“ за „Идиотският триъгълник“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обикновено големите сериозни фестивали около два месеца преди началото на събитието обявяват председателя на бъдещото главно жури. А после, съгласувано с него, допълват състава на съдниците с останалите членове. Много често (но не обезателно) шеф на журито става носителят на главната награда от предното издание на фестивала, ако  разбира се е достатъчно авторитетен и този ангажимент не пречи на личния му творчески календар.

Тъкмо така постъпи Кан за своето предстоящо 76-то издание (16-27 май 2023). Носителят на „Златна палма“ от миналата година – шведският режисьор Рубен Йостлунд ще оглави журито за новото състезание в основния конкурс. Миналата година неговият филм „Идиотският триъгълник“ безапелационно спечели не само мечтаната палмова клонка с 19 листа, но и всеобщо одобрение от зрители, критика и представители на световната филмова индустрия.

Рубен Йостлунд (роден на 13 април 1974 г.) учи кино във филмовото училище в Гьотеборг. Дипломира се през 2001-а и започва работа като монтажист. Междувременно създава своя малка фирма Plattform Produktion, в която прави първите си опити в късометражното кино. И успехите не закъсняват. През 2010 „Инцидент в банка“ (12 мин.) е селектиран и печели т. нар. малка „Златна мечка“ за късометражен филм на Берлинале.

Това е скромният му пробив като режисьор. След него вече е по-лесно, за да е днес признат майстор на черната комедия с добре дозирана остра сатира и съвременен адрес.

Два пъти попада във втората конкурсна категория „Особен поглед“ в Кан – през 2008-а и 2014 г., когато печели Наградата на журито с „Force Majeure“ (с оригинално заглавие „Туристът“). При следващите две селекции вече е в основния конкурс и два пъти печели „Златна палма“: за „Квадратът“ (2017) и през миналата 2022 с „Идиотският триъгълник“ – негов първи англоезичен филм, поради което се състезаваше в основните категории за „Оскар“ тази година. Получи две номинации: за режисура и оригинален сценарий. Но бе нереалистично да очакваме, че Академията ще награди толкова остра, язвителна и безпощадна сатира, при това със силно изобличителната роля на Уди Харелсън като американски капитан на луксозна яхта, собственост на руски олигарх-милиардер.

В цялата история на фестивала в Кан само 9 режисьори са печелили по 2 „Златни палми“: Алф Сьоберг (Швеция, 1946, 1951); Франсис Форд Копола (САЩ, 1974, 1979); Шохей Имамура (Япония, 1983, 1997); Емир Кустурица (Югославия, 1985, 1995); Биле Аугуст (Дания, 1988, 1992); Жан-Пиер и Люк Дарден (Белгия, 1999, 2005); Кен Лоуч (Великобритания, 2006, 2016); Михаел Ханеке (Австрия, 2009, 2012) и сега новият шведски майстор Рубен Йостлунд (2017, 2022).

При такъв председател на журито в Кан, тази година няма да е лесно на авторите в основния конкурс на Лазурния бряг. Но пък наградените ще са доволни, че тъкмо режисьор като Рубен Йостлунд ги е забелязал и отличил.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС