POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рубинените обувки на Дороти от „Магьосникът от Оз“ открити след 13 години

Носени от Джуди Гарланд във филма, през 2005 г. пантофките изчезват от витрина на музей

Джуди Гарланд е с въпросните червени обувки във филма от 1939 г. „Магьосникът от Оз“. - Рубинените обувки на Дороти от „Магьосникът от Оз“ открити след 13 години

Джуди Гарланд е с въпросните червени обувки във филма от 1939 г. „Магьосникът от Оз“.

Чифт рубиненочервени обувки, носени от Джуди Гарланд в „Магьосникът от Оз“, са намерени 13 години след кражбата им, съобщава американската полиция. Пантофите изчезват от музей в Минесота през 2005 г. през нощта. За филма от 1939 г. са създадени още три чифта червени обувки, отбелязва Би Би Си.

За откриването на рубинените пантофки са положени големи усилия – човек, пожелал да остане анонимен, предложил след кражбата им 1 млн. долара награда за името на крадеца и местонахождението им. Но не е известно някой да се отзовава и давността на паричното възнаграждение изтича на десетата годишнина от престъплението. Засега все още не се знае дали намирането на обувките не е свързано с финансов стимул. На пресконференция, дадена във вторник следобяд, не се уточнява къде и как са намерени пантофките.

„Събрахме много информация по случая. Вярваме, че има още много какво да се каже“, казва през медиите специалният агент на ФБР Джоун Санборн.

Смята се, че обущата са сред най-скъпите реквизити в историята на филмите. Те били застраховани за 1 млн. долара, но експерти смятат, че днес могат да достигнат два пъти по-висока цена, предвид историята им.

Озовават се в музей на Джуди Гарланд в Гранд Рапидс, родния ѝ град в Минесота, когато колекционерът Майкъл Шоу ги заема на институцията. Отмъкнати са, след като крадецът счупва стъклото и измъква обувките от витрината, където са изложени. Отпечатъци не са намерени, а камерите по неясни причини не са работели точно в тази нощ.

„Почувствах все едно са ме ударили в корема, когато получих обаждането – разказва Шоу през 2005 г. – Коленете ми омекнаха и паднах на пода. Грижил съм се за тези обувки 35 години!“

От тогава витрината с реквизита стои празна, а на нея все още стои етикетът „Рубинените обувки на Дороти“. През 2015 г. е сниман документален филм за кражбата им.

Във филма покрити с 2 300 червени пайети, пантофите в книгата на Лиман Франк Баум от 1900-а всъщност са сребърни. Но „Метро голдуин майър“ решава да ги направи червени, за да се покаже нова техника, улавяща цветовете пред камерата по-добре.

Къде са останалите чифтове

Институтът „Смитсониън“ отделя през 2016 г. 300 хил. долара, за да бъде реставриран техния чифт. През 2012 г. Леонардо ди Каприо е начело на група киномани, които се събират и заедно купуват един чифт от обувките. Те ще бъдат изложени в Лос Анджелис следващата година.

Деби Рейнолдс също притежавала чифт, но нейните били използвани само за пробни снимки и никога не били носени от Гарланд. Въпреки това, се продават за 500 хил. долара на търг през 2011 г.

Четвъртият чифт е в частен колекционер, който ги откупва от училищен преподавател. Той от своя страна ги получил, когато спечелил състезание през 1940 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg