Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руините на Ларгото – 5 години в гаранция

Фирмата изпълнител вече отстранила теча. Ами ако водата в локвите се окаже минерална?

Подземният музей на Ларгото е в локви само 2 седмици след официалното му откриване. Снимка: Емил Георгиев - Руините на Ларгото – 5 години в гаранция

Подземният музей на Ларгото е в локви само 2 седмици след официалното му откриване. Снимка: Емил Георгиев

Античният комплекс „Сердика“ е в гаранция, обяви министърът на културата Вежди Рашидов на 20 април, когато бе официалното откриване на обекта в центъра на София. Думите му прозвучаха между другото – кой да знае, че ще има рекламация на руините само 2 седмици по-късно, когато таванът на подземния музей протече.

И както повелява традицията, настанала в последно време у нас – веднага след откриването започват ремонтите. Оказа се дори, че части от обекта неясно защо са заключени.

Вижте още: АНТИЧНА СЕРДИКА, ГОРДОСТТА НА РАШИДОВ, ПРОКАПА

„Във връзка с появили се информации в медиите за забелязан теч по някои от колоните в реставрирания Античен комплекс „Сердика“ в резултат от дъждовете в последните дни, Пресцентърът на Министерството на културата съобщава, че фирмата изпълнител на обекта е своевременно уведомена за създалата се ситуация“, съобщават в своя сайт от висшето арт ведомство.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Изпълнителят на проекта за над 15 млн. евро е дружество ЗЗД „Антична Сердика“ с основен партньор „Пътища и мостове“ ЕООД – от там гарантират пред „Дневник“, че ремонтните дейности ще започнат в четвъртък, а „проблемите ще бъдат отстранени още същия ден“.

Подобно е обещанието и от Министерството на културата:

„Течът ще бъде отстранен в най-кратки срокове от изпълнителя и разходите ще бъдат за негова сметка, тъй като обектът е в гаранция.“

Гаранцията е 5 години. Дано в следващата петилетка Ларгото не се превърне в музей на подземните ремонти.

Междувременно от Министерството на културата обявиха, че течът още по обед в четвъртък е отстранен.

Но никой не се е сетил още за друг проблем – ами ако се окаже, че водата в Ларгото е минерална? Нали, както ни припомни министърът – император Константин Велики е идвал заради минералната вода и тъкмо тук се е провикнал: „Сердика е моят Рим!“. За повече автентичност няма ли да е по-добре да оставим локвите?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах