Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русе се мести в Зaла „Бългaрия“

Седмица на концерти с български и чуждестранни музиканти на фестивала „Алегра“

Цигуларят Сергей Малов. Снимка: Джулия Уесли - Русе се мести в Зaла „Бългaрия“

Цигуларят Сергей Малов. Снимка: Джулия Уесли

„Алегра“ ще каже българската публика на една предстояща седмица с хубава музика и добро настроение в Зала „България“. Утре, 15 юли, е началото на музикалния фестивал „Алегра“ – името е местният израз за „здравей“ в един от кантоните на Швейцария, където живее и работи основателят му Петър Найденов.

Осмото издание на фестивала, който досега се организираше в Русе, ще се проведе в периода 15 – 23 юли на ново място – сцената на Зала „България“. Откриващият концерт е с участието на руско-унгарския цигулар Сергей Малов, който ще свири заедно с Фестивален оркестър „Алегра“. Заедно музикантите ще изпълнят Концерт №3 на Камий Сен-Санс. В програмата са още увертюра към приказната опера „Оберон“ от К. М. фон Вебер и пъстрата сюита „Пулчинела“ на Перголези/Стравински. Диригент е Никола Паске.

На 18 юли столичната публика ще има възможност да слуша виолончелистa Боби Костадинов, победител от миналогодишния конкурс „Алегра“, и пианистката Виктория Василенко. Те ще представят програма от произведения на Франц Шуберт, Лудвиг ван Бетовен, Николо Паганини, Жак Офенбах, Жером Дюкро.

Следващата вечер е за ценителите на камерната музика – Сергей Малов, Григори Асс (цигулка), Нимрод Гуез (виола), Ласло Феньо (виолончело) и Петър Найденов (контрабас) ще изпълнят Струнен квартет №1 на Бедржих Сметана и Струнен квинтет №2 на Антонин Дворжак.

Григори Асс има ангажимент и ден по-късно, когато ще свири с маестро Людмил Ангелов в съвместен концерт, определян като „битката на До-мажорите“.

На 21 юли публиката ще чуе два шедьовъра на ранния романтизъм: Струнен октет от Феликс Менделсон – Бартолди и Струнен квинтет C Dur от Франц Шуберт. Ще ги изпълнят цигуларят проф. Борис Гарлицки, победител на престижния конкурс „Premio Paganini“; Сергей Малов; Вилфрид Щреле от Берлинската филхармония; проф. Нимрод Гуез от „Chamber Orchestra of Europe“; челистът на Квартет „Йерусалим“ Кирил Злотников; Атанас Кръстев с младите Лора Маркова и Полин ван дер Рест.

Дух на „Рококо“ ще донесе 22 юли – фестивалният оркестър „Алегра“ ще работи с унгареца Ласло Феньо по Вариации по тема „Рококо“, Op.33 на Чайковски. Концертът е с диригент Йоханес Шлефли. В програмата са още Увертюрата към операта „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди и балетна сюита „Жар-птица“ от Игор Стравински.

След седем издания на музикалната сцена в Русе, където през 2014 г. се ражда идеята „Алегра“, едноименната фондация взима решение да потърси нови хоризонти за развитието на фестивала, премествайки го в столицата.

Винаги нивото на това, което предлагаме, е било водещо при взимането на решения – споделя основателят Петър Найденов. – Да ви призная, много от нещата стават неочаквано, непланувано. Ухажвам с месеци определен музикант, за да го спечеля за фестивала, или работя върху проект, който намирам за смислен, но той някак си не се получава, сякаш насила се опитвам да нагодя нещо. И изведнъж се появява друг музикант, друг проект, който е още по-атрактивен. Другото, което е важно за мен, е, че не желая да копирам проекти, които са изградили традиция в България или са на път да го направят и не се притеснявам от конкуренцията. Тя е двигател и мотивация за креативност!“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90