Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Русенско лято с Американска мечта

Людмил Ангелов и Румен Цветков откриват музикалния фестивал „Алегра“ (15 - 25 юли)

На 21 юли в Доходното здание в Русе ще прозвучи концертът „Американска мечта“ под диригентството на Хуго Болшвайлер. Снимка: „Алегра“ - Русенско лято с Американска мечта

На 21 юли в Доходното здание в Русе ще прозвучи концертът „Американска мечта“ под диригентството на Хуго Болшвайлер. Снимка: „Алегра“

Международни изпълнители от цял свят ще се съберат в Русе за шестото издание на музикалния фестивал „Алегра“. От 15 до 25 юли ценителите на класиката в крайдунавския град ще слушат произведения на Брамс, Прокофиев, Дворжак, Роберт и Клара Шуман, Владигеров… Входът е свободен.

Предстоят десет концерта, първият от които е с пианиста Людмил Ангелов и виолиста Румен Цветков в Зала „Европа“, които ще изпълнят произведения на Йоханес Брамс, Сергей Прокофиев, Клара Шуман и Полин Виардо.

Следващите два дни от форума също са за камерна музика. Челистът Ласло Феньо и пианистката Антония Йорданова ще свирят творби от Брамс, Шостакович и Роберт Шуман на 16 юли. Следващата вечер публиката ще чуе музика от Бородин и Дворжак в изпълнение на цигуларите Михаел Салм и Мишел Вили, виолистката Румяна Найденова и челиста Саша Неустроев. И двата концерта са в Зала „Европа“.

Някои от музикантите в програмата на „Алегра 2019“ са и преподаватели в мастър класовете, част от фестивала – Румен Цветков, Михаел Салм, Мищел Вили, Саша Неустроев. Сред водещите класовете са още Себастиан Хаман (цигулка), Андреас фон Вангенхайм (китара), Ласло Феньо (чело), Клемон Ньоел (обой). Най-добрите от класовете ще получат покана да се присъединят към преподавателите си от академия „Алегра“ за общ концерт.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Музиканти любители ще свирят заедно с елитни изпълнители на 21 юли в симфоничния концерт „Американската мечта“, осъществен благодарение на платформата „OrchestrAMATA“. Над 40 непрофесионални музиканти ще седнат редом до първи музиканти от трите най-елитни швейцарски оркестъра – Тонхале Оркестър Цюрих, Филхармония Цюрих и Люцернски Симфоничен оркестър – на сцената на Доходното здание. Ще бъдат изпълнени „Ballsirenen“ от Франц Лехар, „Класично и романтично“ от Панчо Владигеров, Три пиеси за оркестър от Лирой Андерсон и Симфония № 9 от Антонин Дворжак. Диригент е Хуго Болшвайлер.

Над 400 участници от Европа и света са излизали общо пред публиката в досегашните издания на фестивала „Алегра“. Форумът се утвърди като лаборатория за млади музикални таланти. Организира се по инициатива на Петър Найденов, родом от Русе, соло контрабасист в Люцернския симфоничен оркестър и преподавател в Университета по изкуства в Цюрих. Мнозина от участниците в майсторските класове на форума са вече лауреати на национални и международни музикални конкурси или изпълнители в елитни симфонични оркестри.

Вижте още: НА ИЗТОК ОТ АЛПИТЕ, НА ЦЕНТРАЛНИЯ ПЛОЩАД В РУСЕ

Фестивалът „Алегра“ се осъществява с подкрепата на Община Русе, Фондация „Америка за България“ и Министерството на културата.

Пълна програма на фестивала

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3