Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руси Чанев и Иван Ничев предложени за държавни ордени

По случай юбилеите им тази година

Руси Чанев и Иван Ничев (вдясно). Снимки: Площад Славейков и БГНЕС - Руси Чанев и Иван Ничев предложени за държавни ордени

Руси Чанев и Иван Ничев (вдясно). Снимки: Площад Славейков и БГНЕС

Руси Чанев да получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен, а режисьорът Иван Ничев – „Стара планина” първа степен, предлага правителството. И двамата празнуваха юбилеи през тази година – Чанев навърши 75, а Ничев – 80 години.

Руси Чанев е един от големите български актьори, който има забележителни и запомнящи се роли в българското кино и театър още от 60-те години. Публиката го познава като Петела от „Авантаж” (1977), като Дилбер Танас от „Мера според мера” (1981), като Константин Кирил Философ в едноименния филм от 1983-а, като поп Алигорко от „Време разделно” (1988) и още много други. Носител е на множество театрални и филмови награди. Бил е заслужил артист на НРБ. Изявява се и като сценарист, режисьор и продуцент.

Вижте още: РУСИ ЧАНЕВ: ЖИВОТЪТ Е СЪН, В КОЙТО ПИТАШ „КАКВО СТАВА ТУК“

Иван Ничев е един от известните ни филмови режисьори. Преподавал е в НАТФИЗ. Автор е на сериала „Бай Ганьо” с Георги Калоянчев в главната роля, на филмите „След края на света”, „Иван и Александра”, „Българска рапсодия” и др. Последният му филм от 2019 г. е „Можеш ли да убиваш”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90