POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руси Чанев към Дюлгеров: Ще ми дадеш 10 бона на оня свят

Руси Чанев (на снимката) отново е в тандем с Георги Дюлгеров. - Руси Чанев към Дюлгеров: Ще ми дадеш 10 бона на оня свят

Руси Чанев (на снимката) отново е в тандем с Георги Дюлгеров.

Георги Дюлгеров и Руси Чанев отново са тандем в киното. Наесен на фестивала „Златната рoза” режисьорът ще покаже най-новата си лента „Буферна зона”, в която Петела от „Авантаж” и Дилбер Танас от „Мера според мера” играе главната роля.

Както е известно, в тези култови за соцепохата филми, освен във връзката режисьор-актьор, Дюлгеров и Чанев бяха заедно и като съсценаристи. В „Буферна зона” обаче не е така, там сценарист си е само Дюлгеров. За него тази лента е нещо като равносметка. Главният герой Тодор Черкезов (в ролята Руси Чанев) е режисьор, преживял катастрофа. В автомобилната злополука загива жена му (Стефка Янорова), а той ослепява с едното око.

„Той изкупува вините и греховете си чрез сънищата”, описва героя си Дюлгеров в интервю за вестник „Култура”.

Режисьорът твърди, че отначало мислел да прави филма без пари – днес снима един епизод, после като събере средства – друг… Дали в името на старото приятелство или по друга причина, Руси Чанев се навил да участва в проекта без пари. „Ще ми дадеш 10 бона на оня свят…”, казал актьорът на режисьора.

Късметът обаче „намигна” финансово на Дюлгеров – проектът „Буферна зона” получи субсидия от НФЦ преди година, а предложенията на режисьори като Димитър Митовски и Зорница София не бяха класирани. Това отприщи вълна от възмущение у останалите представители на гилдията и скандални разкрития за шуробаджанащината в БГ киното. Актьорът Мариан Вълев оповести, че за предишния си филм „Козелът” Дюлгеров е отпуснал хонорар от 80 000 лева на четирикрак актьор – тоест на козела.

Освен Руси Чанев, актьорите в „Буферна зона“ са още Ивайло Христов, Иван Бърнев, Снежина Петрова, Вълчо Камарашев, Стефан Мадвродиев, Радена Вълканова. Зад камерата застава операторът Георги Челебиев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС