Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Руси Чанев може да се защити само чрез съда

Коментар на бившия директор на Националния филмов център Георги Чолаков

Актьорът Руси Чанев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Руси Чанев може да се защити само чрез съда

Актьорът Руси Чанев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Проект за документален филм на Руси Чанев неправомерно бе отстранен от конкурсната сесия на Националния филмов център. Причината: конфликт на интереси с член на художествената комисия. Но вместо да се оттегли експертът Борислав Колев, директорът на НФЦ нарушава собствения си правилник и спира сценария на актьора „Отравяне на паметта“.

Има ли начин тази несправедливост да бъде поправена?

С този въпрос „Площад Славейков“ се обърна към Георги Чолаков, бивш директор на Филмовия център. След като се запозна със случая, експертът бе категоричен, че има нарушение на два закона, както и на Правила за работата, организацията и дейността на експертно-консултативните органи към изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“, утвърдени със заповед № 131/31.10.2016 и със заповед 102/11.09.2018 г. за изменение на чл.59, ал.1, т.4.3.5.

Вижте още: ПРОЕКТ НА РУСИ ЧАНЕВ СПРЯН НЕПРАВОМЕРНО ОТ ФИЛМОВИЯ ЦЕНТЪР

Америка за България

Ето какво гласи отговорът на Георги Чолаков:

„Проектът „Отравяне на паметта“ не е разгледан от Националната художествена комисия за документално кино в нарушение на чл.5, ал.1, т.4, 5 и 6 от Закона за държавните помощи, чл.30, ал.3 от Закона за филмовата индустрия, чл.16, ал.6 от Устройствения правилник на ИА Национален филмов център и чл.30, ал.4 във връзка с ал.2 и 3 от Правилата за работата, организацията и дейността на експертно-консултативните органи към изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“. Вследствие на това проектът „Отравяне на паметта“ не фигурира в заповеди № 125, 126, 127 и 128/22.10.2018 г. на изпълнителния директор на Агенцията, издадени на основание протокол № 3/19.10.2018 на Националната художествена комисия“.

Чолаков твърди, че към настоящия момент Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ няма правно основание за преразглеждане и/или променяне на решението на Националната художествена комисия за документално кино. Според него „единственият възможен начин за действие на Руси Чанев са правата, предоставени му по Административно-процесуалния кодекс“.

Вижте още: ДРУГАДЕ БИХА ТЪРСИЛИ С ФЕНЕР ЛИЧНОСТИ КАТО РУСИ ЧАНЕВ

Colibri april 2017

„Площад Славейков“ е готов да публикува и други мнения по казуса.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg