Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Руси Чанев може да се защити само чрез съда

Коментар на бившия директор на Националния филмов център Георги Чолаков

Актьорът Руси Чанев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Руси Чанев може да се защити само чрез съда

Актьорът Руси Чанев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Проект за документален филм на Руси Чанев неправомерно бе отстранен от конкурсната сесия на Националния филмов център. Причината: конфликт на интереси с член на художествената комисия. Но вместо да се оттегли експертът Борислав Колев, директорът на НФЦ нарушава собствения си правилник и спира сценария на актьора „Отравяне на паметта“.

Има ли начин тази несправедливост да бъде поправена?

С този въпрос „Площад Славейков“ се обърна към Георги Чолаков, бивш директор на Филмовия център. След като се запозна със случая, експертът бе категоричен, че има нарушение на два закона, както и на Правила за работата, организацията и дейността на експертно-консултативните органи към изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“, утвърдени със заповед № 131/31.10.2016 и със заповед 102/11.09.2018 г. за изменение на чл.59, ал.1, т.4.3.5.

Вижте още: ПРОЕКТ НА РУСИ ЧАНЕВ СПРЯН НЕПРАВОМЕРНО ОТ ФИЛМОВИЯ ЦЕНТЪР

Америка за България

Ето какво гласи отговорът на Георги Чолаков:

„Проектът „Отравяне на паметта“ не е разгледан от Националната художествена комисия за документално кино в нарушение на чл.5, ал.1, т.4, 5 и 6 от Закона за държавните помощи, чл.30, ал.3 от Закона за филмовата индустрия, чл.16, ал.6 от Устройствения правилник на ИА Национален филмов център и чл.30, ал.4 във връзка с ал.2 и 3 от Правилата за работата, организацията и дейността на експертно-консултативните органи към изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“. Вследствие на това проектът „Отравяне на паметта“ не фигурира в заповеди № 125, 126, 127 и 128/22.10.2018 г. на изпълнителния директор на Агенцията, издадени на основание протокол № 3/19.10.2018 на Националната художествена комисия“.

Чолаков твърди, че към настоящия момент Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ няма правно основание за преразглеждане и/или променяне на решението на Националната художествена комисия за документално кино. Според него „единственият възможен начин за действие на Руси Чанев са правата, предоставени му по Административно-процесуалния кодекс“.

Вижте още: ДРУГАДЕ БИХА ТЪРСИЛИ С ФЕНЕР ЛИЧНОСТИ КАТО РУСИ ЧАНЕВ

„Площад Славейков“ е готов да публикува и други мнения по казуса.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3