Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руси Чанев може да се защити само чрез съда

Коментар на бившия директор на Националния филмов център Георги Чолаков

Актьорът Руси Чанев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Руси Чанев може да се защити само чрез съда

Актьорът Руси Чанев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Проект за документален филм на Руси Чанев неправомерно бе отстранен от конкурсната сесия на Националния филмов център. Причината: конфликт на интереси с член на художествената комисия. Но вместо да се оттегли експертът Борислав Колев, директорът на НФЦ нарушава собствения си правилник и спира сценария на актьора „Отравяне на паметта“.

Има ли начин тази несправедливост да бъде поправена?

С този въпрос „Площад Славейков“ се обърна към Георги Чолаков, бивш директор на Филмовия център. След като се запозна със случая, експертът бе категоричен, че има нарушение на два закона, както и на Правила за работата, организацията и дейността на експертно-консултативните органи към изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“, утвърдени със заповед № 131/31.10.2016 и със заповед 102/11.09.2018 г. за изменение на чл.59, ал.1, т.4.3.5.

Вижте още: ПРОЕКТ НА РУСИ ЧАНЕВ СПРЯН НЕПРАВОМЕРНО ОТ ФИЛМОВИЯ ЦЕНТЪР

Ето какво гласи отговорът на Георги Чолаков:

„Проектът „Отравяне на паметта“ не е разгледан от Националната художествена комисия за документално кино в нарушение на чл.5, ал.1, т.4, 5 и 6 от Закона за държавните помощи, чл.30, ал.3 от Закона за филмовата индустрия, чл.16, ал.6 от Устройствения правилник на ИА Национален филмов център и чл.30, ал.4 във връзка с ал.2 и 3 от Правилата за работата, организацията и дейността на експертно-консултативните органи към изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“. Вследствие на това проектът „Отравяне на паметта“ не фигурира в заповеди № 125, 126, 127 и 128/22.10.2018 г. на изпълнителния директор на Агенцията, издадени на основание протокол № 3/19.10.2018 на Националната художествена комисия“.

Чолаков твърди, че към настоящия момент Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ няма правно основание за преразглеждане и/или променяне на решението на Националната художествена комисия за документално кино. Според него „единственият възможен начин за действие на Руси Чанев са правата, предоставени му по Административно-процесуалния кодекс“.

Вижте още: ДРУГАДЕ БИХА ТЪРСИЛИ С ФЕНЕР ЛИЧНОСТИ КАТО РУСИ ЧАНЕВ

„Площад Славейков“ е готов да публикува и други мнения по казуса.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС