Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руси Чанев със „Златен век“: Човек не е сам на света, той е оплоден от общуването

Опашка за награди в Министерство на културата, вземаш и бягаш

Животът - хаотичен, мъглив и проблематичен, иска да бъде осветен, изяснен и подреден, за това се пее в песента „Напред, науката е слънце“, каза Руси Чанев. - Руси Чанев със „Златен век“: Човек не е сам на света, той е оплоден от общуването

Животът - хаотичен, мъглив и проблематичен, иска да бъде осветен, изяснен и подреден, за това се пее в песента „Напред, науката е слънце“, каза Руси Чанев.

„Дано се върне времето на четенето, иначе няма спасение“, въздъхна писателят Георги Мишев на церемония в четвъртък в Министерството на културата. Той и Недялко Йорданов получиха в навечерието на 24 май най-високото държавно отличие, присъждано от висшето арт ведомство – огърлие „Златен век“. Събитието бе в четвъртък на Сцена 17 на министерството, където освен Йорданов и Мишев, други осем личности се закичиха със звезда „Златен век“, тридесет и трима – с копие на печата на Симеон Велики, а деветима – с грамота.

Отличените бяха много, немалко от тях обаче не направиха същото впечатление, каквото ни е оставило изкуството им – защото по стар български обичай десетки напуснаха събитието далеч преди неговия край, докато други съзидатели чакаха да обявят имената им.

Общата снимка след церемонията – с доста липсващи лауреати на наградата

Общата снимка след церемонията – с доста липсващи лауреати на наградата. Снимки: Румен Добрев

„Идва най-хубавият български празник, най-обединяващият празник“, заяви на откриването на събитието министърът на културата Вежди Рашидов. „Това е празник на културата, просветата, духовността. Това е празникът, който обхваща всички от нашето общество, празникът на езика, на който говорим, на писмеността, на която комуникираме, обичаме, мразим, казваме. Този език е много необходим, за да я има България и да има тя идентичност като нация, като държава“, обясни Рашидов.

Недялко Йорданов предпочете да остане безмълвен.

Недялко Йорданов предпочете да остане безмълвен.

Поетът Недялко Йорданов, след като бе удостоен с огърлието „Златен век“ и получи грамотата си, предпочете да не говори пред колегите си и гостите на церемонията. Вторият лауреат на отличието за тази година, писателят Георги Мишев, чиято книга „Матриархат“ отскоро отново е на българския пазар, обаче сподели няколко думи.

„Няма много време за казване на дълги неща. Да си спомним само в букварите какво пишеше едно време, в първите ни букварчета, съветът на Петко Рачов Славейков към сина му – „Пенчо бре, чети“. Ние забравихме този съвет май и нашите най-млади Пенчовци не са много по четенето. Дано се обърне колелото и да се върне това време, времето на четенето, иначе няма спасение“, заяви Мишев.

Георги Мишев получи от министъра „Златен век“ – огърлие

Георги Мишев получи от министъра „Златен век“ – огърлие.

„В изкуството са важни не материалните неща, а идеите и концепциите. По същия начин в наградите за изкуство, понеже не става дума за състезанието, са важни не материалните неща, а подкрепата, уважението и вниманието“, каза художникът Иван Газдов, който получи звезда „Златен век“, грамота и парична награда.

Важни са идеите, заяви проф. Иван Газдов

Важни са идеите, заяви проф. Иван Газдов.

Това кратко изказване на проф. Газдов обаче странно кореспондира с излизащите от залата – както творците, така и много от журналистите не дочакаха последния поклон. Така и за традиционната почерпка след церемонията и за общата снимка не присъстваха и половината от отличените по-рано творци, интелектуалци и общественици.

Актьорът Руси Чанев, след като получи звездата си „Златен век“, изнесе своеобразен благодарствен етюд:

„Човек не е сам на света, отделен, той е създаден, оплоден от останалите, с които е бил във връзка. Затова – благодарността е към всички тях. Човек не може да се забележи и определи, ако няма други. Умните хора на света казват, че мисията на човека е да внесе яснота на тази земя. Животът – хаотичен, мъглив и проблематичен, иска да бъде осветен, изяснен и подреден, за това се пее в песента „Напред, науката е слънце“. Цялата работа на културата е интерпретация, изясняване, улеснение, тълкуване на живота. Културата, изкуството или науката, е коментар. Творението на културата подрежда хаоса на живота“.

Човек не може да се забележи и определи, ако няма други, обясни актьорът Руси Чанев

Човек не може да се забележи и определи, ако няма други, обясни актьорът Руси Чанев.

Кратко изказване за мисията на поетите направи Екатерина Йосифова.

„Смята се, че поезията е маргинално изкуство, но на нея хората инстинктивно са вярвали в течение на хилядолетия, смятали са поетите за пророци. Ако сега не ни смятат, ние сме си виновни. Но това е заложено в поезията и тя е не стихотворение с такава или инаква форма, а просто път – един от начините човек да е повече от себе си“, обясни тя.

Сред носителите на звездите „Златен век“ са още проф. Иван Ничев, композиторът Стефан Диомов, художникът Кеазим Исинов, Божидар Димитров. Със „Златен век“ – печат на Симеон Велики, си тръгнаха художничката Анастасия Панайотова, писателите Ивайло Балабанов, Федя Филкова, Весела Люцканова, поетът Георги Константинов, актьорите Васил Стойчев, Иван Налбантов, Елена Райнова, музикантите Развигор Попов и Мими Иванова и др.

Сред хората с грамота и парична награда пък са малките Крисия, Хасан и Ибрахим, които не присъстваха на церемонията. Пианистите, оказа се, са в Ню Йорк за концерт в „Карнеги Хол“. Майката на Крисия пък казала: „Нека един ден отиде на училище“.

Актьорът Христо Мутафчиев сред гостите на церемонията.

Актьорът Христо Мутафчиев сред гостите на церемонията.

RUM_8771

Проф. Божидар Димитров

Проф. Божидар Димитров

Художникът Кеазим Исинов

Художникът Кеазим Исинов

Режисьорът Маргарита Младенова

Режисьорката Маргарита Младенова

Художничката Анастасия Панайотова

Художничката Анастасия Панайотова

Диригентът Венеция Караманова

Диригентката Венеция Караманова

Поетът Георги Константинов

Поетът Георги Константинов

Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия

Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия

Художникът Богоя Сапунджиев

Художникът Богоя Сапунджиев

Актьорът Иван Налбантов

Актьорът Иван Налбантов

Развигор Попов и Мими Иванова

Развигор Попов и Мими Иванова

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах