Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия арестува задочно продуцента на „Левиатан“, оглавявал жури в София

Драматургът Иван Вирипаев, един от най-поставяните руски автори на българска сцена, обявен и за издирване

Александър Роднянски бе председател на Международното жури на 18-ия „София Филм Фест“. Снимка: Okras/Уикипедия - Русия арестува задочно продуцента на „Левиатан“, оглавявал жури в София

Александър Роднянски бе председател на Международното жури на 18-ия „София Филм Фест“. Снимка: Okras/Уикипедия

Басманният съд в Москва издаде заповед за задочен арест на продуцента Александър Роднянски, който стои зад някои от най-успешните руски и световни филми, съобщава „The Moscow Times“. Заповедта се отнася и за режисьора, драматург и сценарист Иван Вирипаев. И двамата са обвинени по новия закон за „фейкове за руската армия“. Вирипаев освен това е обявен за издирване – името му се появи в базите на руското Министерство на вътрешните работи.

Роднянски, който е украинец по произход, но дълги години работи в Руската федерация, публично осъди войната срещу Украйна и обвини за нея лично Владимир Путин, като го нарече „оня, който унищожи живота на 200 милиона души – украинци и руснаци“. Роднянски е обявен за „чуждестранен агент“ още през октомври 2022 г.

Българската публика познава продуцента от филмите на Андрей Звягинцев „Нелюбов“, „Елена“ и „Левиатан“. Освен като председател на международното жури на 18-ия „София филм фест“, Александър Роднянски идва у нас, за да представи две от най-успешните си продуцентски творби – „Сталинград“ на Фьодор Бондарчук, счупил рекордите по приходи само 11 дни след премиерната си прожекция, и „Колата на Джейн Мансфийлд“ на Били Боб Торнтън.

Александър Роднянски има зад гърба си повече от 30 филма и 20 телевизионни сериала. Като продуцент името му стои зад боксофис хитове като „Девета рота“ (2005) и „Обитаемият остров“ (2008) на Фьодор Бондарчук, „Питер ФМ“ (2006) на Оксана Бичкова. „Изток-Запад“ (1999) на Режис Варние и „Хиляда и една рецепти на влюбения готвач“ на Нана Джорджадзе получават номинации за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Във филмографията му са още филми като „Облакът Атлас“ на Том Тиквер, „Мачете убива“ на Робърт Родригес и др. Роднянски е носител на повече от 50 международни и национални награди в областта на киното и телевизията.

През 2008 г. е поканен за член на журито на Берлинския филмов фестивал. Съосновател и президент е на Руско-германската филмова академия. Член е на Европейската филмова академия, руската киноакадемия „Ника“, Националната академия за кинематографично изкуство и наука на Русия „Златен орел“, Руската телевизионна академия, асоцииран член на Международния съвет на Националната академия за телевизионно изкуство (САЩ).

Иван Вирипаев е един от най-известните руски драматурзи в Европа. Още в началото на войната на Русия срещу Украйна той изпрати открито писмо до всички руски театри, в които се играят негови пиеси, в което декларира, че всички получени хонорари той ще изпрати за подпомагане на украинците.

Вирипаев е от най-поставяните руски автори на българската театрална сцена. Нашата публика го познава от постановките на Галин Стоев „Археология на сънуването“ („Сънища“) и „Кислород“, „Валентиновден“ и „Пияните“ на Явор Гърдев, „Битие 2“ на Николай Ламбрев-Михайловски, „Танцът Делхи“ в Народния театър, отново постановка на Галин Стоев, и много други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче