Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Русия белязва „чуждестранни агенти” сред своите граждани

Ще им бъдат отнети основни граждански права

Изображение на Владимир Путин „дебне” Джо Байдън на среща на американския президент с медиите в Белия дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия белязва „чуждестранни агенти” сред своите граждани

Изображение на Владимир Путин „дебне” Джо Байдън на среща на американския президент с медиите в Белия дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сталинските времена се завръщат в Русия, след като Държавната Дума днес одобри окончателно законопроект, улесняващ връчването на статус „чуждестранен агент” на руските граждани, става ясно от сайта на долната палата на руския парламент.

За „чуждестранен агент” вече ще бъдат обявявани не само организации, които получават финансиране отвън, но и хора, които по някакъв начин, дори косвен, са свързани с някой друг „чуждестранен агент”, ако извършват политическа дейност или работят в медии, които са влезли в регистъра за чужди агенти. Според новия закон, вече не е нужно да се доказва връзка с чужди фондации или медии, а само да се предположи, че е налице „чуждестранно влияние”. Тоест, всеки, който е общувал активно с „чуждестранен агент” или е работил с него, се превръща също в „чуждестранен агент”. Всички хора, организации, фондации и медии, обявени за „чужди агенти”, се вписват в специален регистър и всяка тяхна публична изява трябва да бъде придружена от предупреждение, че е изява на лице или организация, обявена за „чуждестранен агент”. Длъжни са да го изписват дори физическите лица във всяка своя публикация в социалните медии например.

Този етикет води до множество ограничения на гражданските права – „чуждестранните агенти” нямат право да водят „просветителска и педагогическа дейност за деца, да произвеждат информационна продукция за непълнолетни, да получават държавни пари, да работят на държавна служба, да бъдат членове на избирателни комисии или организатори на публични мероприятия”.

„Това не е наказание, а статус”, беше уточнението на председателя на Комитета по безопасност и противодействие на корупцията в Държавната Дума Василий Пискарьов.

В средата на юни Европейският съд по правата на човека призна, че законът за „чуждестранните агенти” нарушава човешките права и присъди на организациите, които досега бяха с подобен статус, по 10 хил. евро компенсация. Русия обаче отказва да изпълни решението на Европейския съд по правата на човека, тъй като е издадено след 16 март, когато Руската федерация беше изключена от Съвета на Европа.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах