POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия блокира WikiArt

Причината - банер, който води до материал „30 начина да помогнете на Украйна”

Световната онлайн галерия Wikiart има амбицията да събере
цялото изобразително изкуство, създавано някога на земята. Голямата
палетра на Хиераконполис, датирана в 31 век пр. Хр. е най-старото
произведение в ресурсите на Wikiart. - Русия блокира WikiArt

Световната онлайн галерия Wikiart има амбицията да събере цялото изобразително изкуство, създавано някога на земята. Голямата палетра на Хиераконполис, датирана в 31 век пр. Хр. е най-старото произведение в ресурсите на Wikiart.

Държавната руска компания „Роскомнадзор“, натоварена с ролята на цензор, блокира за Русия световния онлайн ресурс за изобразително изкуство WikiArt, става ясно от съобщение в сайта на регулаторния орган.

Според съобщението достъпът е ограничен за руски потребители по настояване на Генералната прокуратура заради интерактивен банер, който води към материал „30 начина да помогнете на Украйна“, качен от международната правозащитна организация Global Citizen.

В WikiArt са събрани около 250 хиляди творби на различни художници. Музеи от целия свят са предоставили своите колекции за дигитализация. Много от тях не са изложени публично, а WikiArt е начинът те да стигнат до зрителите.

„С вашето активно участие планираме да обхванем цялата художествена история на Земята – от скалните рисунки до съвременните частни колекции“, се казва в сайта.

Освен ресурса WikiArt, „Роскомнадзор“ е блокирал списание „Ехо Росии“ и новинарския портал „Матрица на украинската свобода“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90