Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия бойкотира оскарите

Решението, взето зад гърба на председателя на оскаровия комитет в страната, предизвика скандал и оставки

Кадър от „Нелюбов“, последния руски филм с номинация за международен „Оскар“. Снимка: IMDb - Русия бойкотира оскарите

Кадър от „Нелюбов“, последния руски филм с номинация за международен „Оскар“. Снимка: IMDb

Русия ще бойкотира оскарите и няма да изпрати филм за категорията „Международен филм“, съобщава „Варайъти“. Новината бе потвърдена и от Руската филмова академия, откъдето не представиха доводи за решението.

Вероятната причина за отказа на страната да участва в най-престижната филмова надпревара се дължи на покачващото се напрежение между САЩ и Русия, която продължава унищожителната си война в Украйна. Администрацията на президента Путин неведнъж е обвинявала Щатите, че имат пряко участие в конфликта в Украйна, отбелязва „Варайъти“.

Новината от Руската филмова академия, обявена изненадващо днес, предизвика сътресения в оскаровия комитет в страната, разказва Джоел Шапрон, експерт по въпросите, свързани с руската филмова индустрия. Павел Чухрай, председателят на комисията, коментира, че решението е взето „зад гърба му“ и се оттегли от ролята си в знак на несъгласие. По-късно оставката си е подал и Николай Достал, член на комисията.

Оставка в Руския оскаров комитет от 2022 г. вече не е ново явление – в края на август от председателското кресло се отказа Никита Михалков. В мотивите си, цитирани от ТАСС, той заяви, че няма смисъл страната да изпраща филм в САЩ, които „понастоящем отричат съществуването“ на Русия. Михалков, един от най-отявлените поддръжници на президента Путин и председател на Съюза на руските кинематографисти, призова страната тази година да пропусне оскаровата надпревара.

Вижте още: НИКИТА МИХАЛКОВ ПРИЗОВАВА РУСИЯ ДА НЕ ИЗПРАЩА ФИЛМ НА ОСКАРИТЕ

В последните години Русия има добри шансове и попада сред номинираните на Американската филмова академия – през 2017 г. страната е представена на церемонията от номинирания „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев. От тогава Русия два пъти попада в краткия списък с номинации – с „Дылда“ на Кантемир Балагов и със „Скъпи другари“ на Кончаловски.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg