Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Русия да конфискува и национализира Ютюб, предлага руски депутат

Руските аналози не били достатъчно качествени

Ютюб може да стане руски „трофей”, смята депутат от Думата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия да конфискува и национализира Ютюб, предлага руски депутат

Ютюб може да стане руски „трофей”, смята депутат от Думата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да бъде конфискуван и национализиран Ютюб в Русия предложи депутатът от руската Дума Евгений Фьодоров пред радио „Говорит Москва”. Членът на комисията по бюджет и данъци изясни, че руските платформи отстъпват по качество на гугълската, тъй като той вече няколко месеца не може да се регистрира в руския аналог на видеохостинга – Рутюб.

Според него конфискацията и национализацията на Ютюб може да стане руски „трофей”.

„Социалните мрежи станаха неизменна част от живота ни. Може ли да се забранят въздуха или водата? Трябва конфискация. Това е вражески ресурс, той работи против нас – обяснява Фьодоров пред радиото. – Чуждите държави конфискуват наше имущество, значи този бизнес, това имущество Ютюб също трябва да бъде конфискувано. Да се остави на хората достъпа, но да работи за интересите на Руската федерация, а не на чуждите държави, да стане трофей. Да се закрие не е правилно решение. Ако не ми харесва старата ми къща, аз първо строя нова, а после я руша, не обратното. Рутюб е по-зле като качество. Аз например не мога дори да се регистрирам там, изхвърля ме при регистрация, технически не мога да попадна там.”

Според него данните се съхраняват на територията на Русия и значи могат да бъдат конфискувани.

„В Ютюб има много съдържание, което по закона за дейта-центровете трябва да се съхранява на територията на Руската федерация и вероятно е така. Дейта-центровете са тук. Интелектуалната собственост е вече в Русия, може да бъде конфискувана като всяка друга собственост, или да бъде замразена, да влезе в национален оборот. Финансовите потоци трябва да се контролират от Централната банка на Русия и данъчните служби. Значи те също могат да бъдат взети под национален контрол. Например ИКЕА има заводи в Русия, значи те могат да бъдат конфискувани. Така е и при Ютюб, това е бизнес. Да, интелектуалната съставна част там е по-голяма, но каква е разликата? Обявява се конкурс, формира се професионален екип. Дава се от държавната банка кредит за поддръжка на фирмата и готово – социалната мрежа минава под национален контрол.”

Фьодоров дори предлага след време Ютюб да смени името си с наименованието „Руснод”.

Малко преди това депутатът от руската Дума от кримския регион Алексей Черняк предложи законопроект за забрана минимум за десет години за достъп до Ютюб в Русия. Според него, дори след няколко години видеохостингът да поиска да се върне, няма да му се получи, пише РИА „Новости”.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах