Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия е жертва на кенсъл културата като Дж. К. Роулинг, смята Путин

Писателката му отговори: Аз съм с Украйна

Графит в Познан, Полша, изобразява Путин като лорд Волдемор, основния антагонист в книгите за Хари Потър на Дж. К. Роулинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия е жертва на кенсъл културата като Дж. К. Роулинг, смята Путин

Графит в Познан, Полша, изобразява Путин като лорд Волдемор, основния антагонист в книгите за Хари Потър на Дж. К. Роулинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви, че страната му е жертва на западната кенсъл култура. Сравнението той направи по време на среща с лауреати на награди за култура и изкуство и даде пример с Дж. К. Роулинг. Авторката на книгите за Хари Потър се счита за една от жертвите на т.нар. кенсъл култура, след като получи остри критики за свои публикации в Туитър, считани за проява на трансфобско поведение.

В последната си изява, излъчена по телевизията, Путин посочи примера с Роулинг като доказателство, че западната култура обича да „канселира“ – забранява, хората с различно мислене, отбелязва „Новая газета“. Според него същото в момента се случва и с руската култура, а Роулинг се е простила с голяма част от ангажиментите си, защото „не е удовлетворила изискванията на джендър правата“.

„Днес се опитват да отменят цяла хилядолетна държава, нашия народ. Говоря за прогресивна дискриминация на всичко, свързано с Русия“, заяви президентът.

Процесът можело според Путин да се сравни с нацисткия режим, характерен с горенето на книги през 30-те години на миналия век.

„Помним кадрите с горенето на книги – продължи Путин. – Невъзможно е да си представим подобно нещо в Русия, застраховани сме от това, благодарение на нашата култура. А за нас културата е неделима част от нашата родина, от Русия, където няма място за етническа нетолерантност, където от векове представители на различни етнически групи живеят заедно.

Роулинг отговори на президента индиректно, с пост в Туитър:

„Добре е критика към западната кенсъл култура да не бъде отправяна от такива, които понастоящем убиват цивилни граждан, само защото те се отбраняват, или от такива, които вкарват в затвора или тровят критиците си – казва писателката, цитирана от „Холивуд Рипортър“. – Аз съм с Украйна.

В следващи свои публикации тя сподели информация за дейността на фондацията си „Лумос“, която в момента се грижи за децата, пострадали от войната:

„Сега особено уязвими са децата, затворени в приюти или други институции. Благодаря на всички, които вече са дарили за кампанията на „Лумос“ в Украйна“.

Вижте още: ДЖ. К. РОУЛИНГ ДАРЯВА ДО $1,2 МЛН. ЗА ДЕЦАТА В УКРАЙНА

Коментарите на Путин идват повече от месец след началото на руската инвазия в Украйна – от 24 февруари насам стотици западни компании, сред които „Макдоналдс“, „Икеа“, „Найк“, „Епъл“, „Бритиш петролеум“ и много други спряха дейността си в Русия. Все по-често се чуват и призиви за ембарго на търговията с Русия и на „Желязна завеса“ около руската съвременна култура, която днес се разглежда като неразделна част от кремълската пропаганда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg