Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия ексхумира останките на цар Николай II

Разследват дали по-късно намерени тела са на децата на монарха

Цялото семейство Романови е екзекутирано през 1918 г. - Русия ексхумира останките на цар Николай II

Цялото семейство Романови е екзекутирано през 1918 г.

Русия ексхумира останките на последния си цар и съпругата му за ново разследване на техните убийства през 1918 г., пише Би Би Си. Изследователите вече са взели проби от тленните останки на Николай II, жена му Александра и от окървавената униформа на Александър II, дядото на Николай, убит през 1881 г.

Членовете на цялото семейство Романови, изтребени от болшевиките, днес са погребани в катедралата „Свети Петър и Павел“ в Санкт Петербург. Екзекуцията при революцията става без съдебен процес, а труповете са обезобразени и хвърлени в общ гроб, за да не бъдат разпознати. Останките на повечето от телата, включително на монарха и съпругата му, са открити и идентифицирани чрез ДНК-анализ чак през 1991 г. Погребани са с държавни почести през 1998 г.

Избити през 1918 г. са цар Николай II, Александра, четирите им дъщери – Анастасия, Мария, Олга и Татяна, синът им Алексей Николаевич и четирима царски прислужници. Eкзекуцията е в мазето на къща в Екатерининбург. Според свидетелски показания всички Романови били подредени като за семейна снимка, а след това разстреляни с канонада от куршуми от болшевиките. Онези, които не загинали на място, били довършени с щиковете.

Царица Александра с четирите си дъщери.

Царица Александра с четирите си дъщери

Енигмата идва от ДНК-анализите на два от труповете – на Алексей и Мария, които са открити много след останалите – през 2007 г., в различни точки на Урал. Резултатите от теста, които предполагат, че това са децата на Николай II, не убеждават част от представителите на Руската православна църква – затова започва ново разследване, което да идентифицира двете тела.

Плановете на Русия са да бъдат ексхумирани също останките на Алексей и Мария, както и на всички други семейни членове, положени в катедралата. За да се случи това обаче, Църквата трябва да е напълно убедена в сигурността на останките.

Царската двойка и трите дъщери бяха формално погребани с държавни почести на 17 юли 1998 г. – 80-ата годишнина от убийството им. През 2000 г. всички те бяха канонизирани за светци. Очаква се Алексей и Мария също да бъдат канонизирани преди 100-годишнината от трагичните събития, която ще бъде отбелязана през 2018 г.

Разследването включва още вземане на проби от сестрата на Александра – Елизабет Фьодоровна, погребана в Йерусалим. В момента руските власти са получили извънреден достъп до тленните ѝ останки.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg