Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия и Китай строят заедно космическа станция на Луната

Съоръженията ще могат да се използват и от учени на други държави

В последните години Луната е изследователска цел за все повече учени. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия и Китай строят заедно космическа станция на Луната

В последните години Луната е изследователска цел за все повече учени. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай и Русия обявиха съвместните си планове да построят космическа станция на Луната. Държавната „Роскосмос“ е подписала споразумение с Националната космическа администрация на Китай за разработването на съоръжения, които да помагат в проучването на лунната повърхност и орбита, съобщава Би Би Си.

От изявление на двете агенции става ясно, че съоръженията им ще бъдат отворени и за други нации. Новината бе съобщена в годината, в която Русия отбелязва 60 години от първия успешен полет в Космоса с човек на борда – Юрий Гагарин, 12 април 1961 г.

На Международната научна лунна станция ще се извършват широк набор от проучвания, включително изследване утилизацията на лунната повърхност.

„Китай и Русия ще използват общия си натрупан опит в науката за Космоса, проучванията, развитието и употребата на космическо оборудване и технологии, за да развием заедно инфраструктура за създаването на международна лунна станция“, се казва в изявлението от китайска страна.

И двете страни ще имат участие в планирането, дизайна, развитието и управлението на станцията.

Китай сравнително късно се включи в изследването на Космоса, но през декември 2020 г. техен апарат успешно върна на Земята проби от лунната повърхност. Мисията се разглеждаше като поредната декларация, че страната иска все по-голямо участие в космическите открития.

Русия, първопрохдник в изследвнето на Космоса, в последните години е засенчена от Китай и САЩ. Миналата година отбеляза края на монопола на страната в изпращането на хора до Международната космическа станция, след успешния полет на SpaceX. Междувременно от САЩ оповестиха, че до 2024 г. американците ще се върнат на Луната. Програмата предвижда мъж и жена да летят до Луната, първото кацане от 1972 г. насам.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС