Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Русия и Китай замразиха научното си сътрудничество

Руските учени вече нямат достъп до изданията на най-големите световни научни издателства

Червеният площад в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия и Китай замразиха научното си сътрудничество

Червеният площад в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската и Китайската академии на науките спират сътрудничеството си, цитира руската информационна агенция „Интерфакс“ думите на председателя на Руската академия на науките Александър Сергеев.

„Китайските ни колеги натиснаха „пауза“ и през последния месец нищо не можем да обсъждаме с тях“, заявява Сергеев пред „Интерфакс“.

По думите му затрудненията стават много сериозни, защото е прекратено и сътрудничеството с други академии на науките, които „провалят“ планирани съвместни дейности.

През 2019 г. РАН и Академията на науките на Китай подписаха пътна карта за сътрудничество в областта на невробиологията, екологични експедиции, включително в Тибетското плато и Източна Арктика и други. През същата година е подписано и споразумение с Академията на науките на САЩ.

Сергеев твърди, че Руската академия на науките в момента се намира в безпрецедентна ситуация. Тя продължава контакти с отделни чуждестранни учени, но с множество официални институции – като тези на Франция, Германия, САЩ, а вече и на Китай – отношенията са замразени.

В края на март Великобритания обяви, че ограничава финансирането на съвместни научни проекти с Русия, които имат „стратегическо значение за руската държава“. Най-големите световни научни издателства пуснаха съвместно заявление, че спират продажбите на изданията си в Русия и отнемат достъпа до ресурсите си за руски научни организации. Статии на руски учени могат да бъдат публикувани при широка подкрепа от международното общество, но руските учени няма да имат достъп до статиите на чуждите си колеги.

Русия произвежда 2,5% от общия дял научна продукция в света.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах