Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия и ЮАР имплантираха радиоактивни капсули в рогове на носорози

Така ще могат да идентифицират бракониерите

Учените твърдят, че радиоактивното вещество няма да навреди на носорозите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия и ЮАР имплантираха радиоактивни капсули в рогове на носорози

Учените твърдят, че радиоактивното вещество няма да навреди на носорозите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Капсули с радиоактивни изотопи, предоставени от „Росатом“, бяха имплантирани в роговете на 20 носорози в ЮАР, съобщава ТАСС. Целта е по-ефективна борба с бракониерството. Всяко животно ще получи по две капсули.

Радиоактивното вещество ще позволява носорозите да бъдат лесно откривани чрез специална контролна апаратура, включително при пренасяне на рога им през границата, уточнява професор Джеймс Ларкин от университета „Витватерсранда“ в Южноафриканската република. Бракониерите, които преследват носорози в ЮАР, ще могат да бъдат лесно идентифицирани.

Става дума за пилотен проект, който предстои да бъде разширен. През следващите шест месеца учени ще наблюдават поведението и здравето на носорозите с радиоактивни импланти, но твърдят, че вграденото вещество няма да окаже негативно влияние върху животните.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg