Софийска филхармония МЕГАБОРД

Русия иска наказателна отговорност за чужденци русофоби

В бъдеще щяла да се появи възможност да бъдат ефективно осъждани и наказвани

Според руското посолство у нас счупването на плочата на Паметника на съветската армия е проява на русофобия. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС - Русия иска наказателна отговорност за чужденци русофоби

Според руското посолство у нас счупването на плочата на Паметника на съветската армия е проява на русофобия. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС

Закон против русофобията с наказания за чужденци ще обсъдят депутатите в Русия, съобщава „Интерфакс“. Председателят на руския Съвет по правата на човека Валерий Фадеев е предложил да се дефинира понятието „русофобия“ на законодателно ниво и да се предвиди наказателна отговорност за тези, които я проявяват.

По думите му днес няма възможност да бъдат наказани хора, живеещи в други страни, за прояви на русофобия, но е важно „предварително да се подготвим за такава възможност“.

Това е подготовка за бъдещето, когато ще се появи опция да наказваме хора, които проявяват русофобия и предприемат действия срещу наши съграждани и съотечественици. Не е достатъчно само да се възмущаваме, а трябва да намерим правна основа и да предприемаме правни действия, съдебни дела и да издаваме присъди“, цитира медията думите му пред разширеното заседание на постоянната комисия по правата на човека.

Представителят на руската Главна прокуратура Юрий Хохлов допълва, че ведомството ще предложи русофобията да бъде разглеждана като екстремизъм.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах