Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

България се присъединява към Асоциация на античните градове в Крим

13 държави са дали съгласието си за учредяване на институцията

Античният стадион на Филипопол, днешен Пловдив, е изграден в началото на II век от император Адриан. Снимка: Емил Георгиев - България се присъединява към Асоциация на античните градове в Крим

Античният стадион на Филипопол, днешен Пловдив, е изграден в началото на II век от император Адриан. Снимка: Емил Георгиев

България ще влезе в Международната асоциация на античните градове, инициирана от Русия, чийто център ще бъде в Крим, съобщи днес на пресконференция в Симферопол генералната директорка на Източно-Кримския историко-културен музей резерват Татяна Умрихина, цитирана от руски медии.

13 страни са потвърдили участието си в асоциацията – Абхазия, Армения, България, Гърция, Израел, Йордания, Италия, Ливан, Русия, Сърбия, Сирия, Тунис и Турция.

„Тези страни са готови на 24 – 25 април, когато ще се проведе Международният икономически форум в Ялта, да подпишат споразумение за участието си в Международната асоциация на античните градове, чиято база е Руската асоциация на античните градове“, казва Умрихина.

Според нея са постигнати ясни предварителни договорености със страните.

„Свръхзадачата е да привлечем хората в Крим и да премахнем бариерите, които изкуствено се опитват да издигнат. Над политиката или извън политиката нека обединим културното пространство, което няма граници“, заявява тя пред медиите.

Очаква се участващите страни, сред които и България, да се стремят към обединяване на културното пространство и създаване на съвместни туристически и икономически проекти.

Според Умрихина на 6 февруари 2022 г. ще се състои учредителното събрание на Руската асоциация на античните градове, за което е взето решение през лятото на 2020 г. В състава на руската асоциация ще влязат градове като Геленджик, Евпатория, Керч, Новоросийск, Ростов на Дон, Севастопол, Симферопол, Таман (Фанагория) и Теодосия.

Засега не е ясно кои градове от споменатите чужди страни ще влязат в подготвяната Международна асоциация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах