VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия няма да връща културни ценности, плячка от Втората световна война

Помощникът на президента Путин категорично отказва да разглежда претенции на собственици

„Сикстинската мадона“ (1513-14) на Рафаел е изнесена от руските войски от Дрезденския музей по време на Втората световна война. Съхранявана е в Пушкинския музей до 1955 г. След това е върната на Германия и в момента е изложена в Галерията на старите майстори в Дрезден. Снимка: Уиикепедия - Русия няма да връща културни ценности, плячка от Втората световна война

„Сикстинската мадона“ (1513-14) на Рафаел е изнесена от руските войски от Дрезденския музей по време на Втората световна война. Съхранявана е в Пушкинския музей до 1955 г. След това е върната на Германия и в момента е изложена в Галерията на старите майстори в Дрезден. Снимка: Уиикепедия

Културните ценности, които СССР е заграбил по време на Втората световна война, са собственост на Русия и статутът им няма да бъде преразглеждан, заяви Владимир Медински, помощник на президента Путин и бивш министър на културата, цитиран от ТАСС.

„Културните ценности, придобити като компенсаторна реституция, са собственост на Руската федерация. Те и сега са във фонда на световната култура, но Русия като правоимащ собственик има право да се разпорежда с тях. Руските музеи ще пазят мира и основите, установени след края на Втората световна война”, заяви Медински на Международния фестивал „Интермузей 2020”, който се проведе в онлайн формат.

Според него опитите на някои държави да заявят правата си върху предмети на изкуството опорочават резултатите от ВСВ, които са утвърдени в Устава на ООН. Медински се позовава на 107 член от Устава на ООН, който изключва възможността да се преразглежда крайният резултат от войната, което според него означава, че не може да се изисква преразглеждане на законната компенсация.

„Не може иззетите културни ценности да бъдат върнати в Германия и страните от фашисткия блок”, каза Медински.

Той подчерта, че културното наследство на СССР в годините на войната е понесло колосални загуби. Цифрите сочат, че от Русия по това време са иззети 1 177 291 музейни единици, 13 хиляди музикални инструмента, 180 млн. книги, 17 млн. архивни единици. Били са разрушени повече от 3000 паметници на културата. Общият брой на разграбените съветски музеи е 427.

„След това е невъзможно да се говори за военни трофеи, които сме изнасяли от Германия“, гласят думите на помощника на Путин.

Според него това е законна компенсация за заграбените от Русия по време на войната ценности.

Медински даде за пример споровете около колекцията на Франц Кьонигс, холандски финансист и предприемач. След разоряването си Кьонигс продава колекцията си на Даниел ван Бейнинген, а той според една от битуващите версии я препродава на представители на Третия райх. Предвиждало се е колекцията да стане част от експозицията в личния музей на Хитлер, но е изложена в Дрезденската галерия, откъдето по-късно е изнесена в СССР. След разпада на Съветския съюз Нидерландия нееднократно е апелирала за нейното връщане.

Помощникът на руския президент напомни, че колекциите на повечето музеи в Европа се състоят от предмети, изнесени от други страни след различни войни.

„Ако бъдат връщани всички произведения на изкуството, изнесени по време на войни през вековете, в Европа няма да остане нито един музей”, завърши Медински.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg