Софийска филхармония МЕГАБОРД

Русия официално дава милиарди за пропаганда

„Институтът за развитие на интернет” раздава пари за „патриотичен контент”

Русия дава милиарди за пропаганда, а артгрупата „Чесно“ (Честно) в Украйна напълно безплатно разработва „Музей на агитацията и политическия боклук“. На снимката - второто пано от музея, на което украинският генерал Валерий Залужни завежда Путин пред съда в Хага. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия официално дава милиарди за пропаганда

Русия дава милиарди за пропаганда, а артгрупата „Чесно“ (Честно) в Украйна напълно безплатно разработва „Музей на агитацията и политическия боклук“. На снимката - второто пано от музея, на което украинският генерал Валерий Залужни завежда Путин пред съда в Хага. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двадесет милиарда рубли (над 200 млн. евро) за пропаганда ще отдели през 2023 г. свързаният с руския президент „Институт за развитие на интернет“, съобщава „Радио Свобода“. Парите ще бъдат разпределени по грантове за създаване на „патриотичен контент“ (патриотично съдържание).

Медията сравнява сумата с отделената за кино през тази година, която е 12 млрд. рубли (около 138 млн. евро).

„Институт за развитие на интернет“ е създаден през 2014 г. и се оглавява от бившия сътрудник към администрацията на Путин Алексей Гореславски. Главната цел на структурата е да раздава грантове за „мрежово военно-патриотично възпитание“ и да „разгласява дневния ред на властите“, разказва пред журналисти бивш сътрудник на организацията.

ИРИ е отделил средства за производство на продукции, сред които има заглавия като „Рамзан. Ахмат – силата на Русия“, „Руски код. Суверенно бъдеще“, „Руско наследство. Връщане у дома“ – документален филм за съдбата на архитектурните паметници в Донбас. Грантове са получили и проектите „Направено за фронта“ – за предприемачите, които помагат на военните, „Жените Z“ – за жените войници, „Избягалите, как сте там?“ – за емигриралите след началото на войната. С пари от ИРИ са снимани стриймингови сериали, ютюб проекти, хроника на Втората световна война „в цвят“ и др.

Получателите на грантове подписват декларации, че няма да наемат „чуждестранни агенти“. В нито една продукция и по никакъв повод не бива да звучат антивоенни призиви. В типовия договор изрично е написано, че е забранена всяка публична критика на властта, включително и в социалните мрежи. Това се отнася за всеки член от екипа, в противен случай продуцентът ще трябва да заплати неустойка, съпоставима с бюджета на проекта.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg