POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия официално пуска „партизани” в интернет

Създaден е Културен фронт с държaвни средства за „културно възраждане“ и „културнa нaционaлизaция“

Председaтелят нa Културния фронт опровергaвa твърдениятa, че много културни дейци нaпускaт Русия и осъждaт действиятa ѝ. Нa снимкaтa: Aллa Пугaчовa и Мaксим Гaлкин, които нaпуснaхa Русия и живеят в Изрaел. Снимкa: Инстaгрaм - Русия официално пуска „партизани” в интернет

Председaтелят нa Културния фронт опровергaвa твърдениятa, че много културни дейци нaпускaт Русия и осъждaт действиятa ѝ. Нa снимкaтa: Aллa Пугaчовa и Мaксим Гaлкин, които нaпуснaхa Русия и живеят в Изрaел. Снимкa: Инстaгрaм

Русия започва да открива „военни“ фронтове в културата и киберсферата, съобщава ТАСС. В Държавната дума е постъпило предложение от партията „Справедлива Русия“ да бъде създаден „Народен киберфронт на Руската федерация“, след като през тази седмица депутатите утвърдиха и държавно финансиран „Културен фронт на Русия“.

Киберфронтът трябвало да изпълнява три задачи – да защитава руските граждани в дигиталното пространство, да създаде киберпартизанско движение и да оказва информационно влияние чрез социалните мрежи. В предложението се съдържа още и проект за амнистия на всички хакери, които „безкористно и резултатно воюват за Русия в дигиталното пространство“.

Създаденият преди няколко дни „Културен фронт“ е за поддръжка на културните дейци, които „разбират приоритетите на традиционните духовно-нравствени ценности в културата“. Председател на Културния фронт е актьорът Николай Бурляев. При учредяването Бурляев отбеляза, че „някои журналисти дезинформират обществото с твърдения, че много културни дейци са напуснали страната и осъждат действията ѝ”.

„Културният фронт“ ще координира разпределението на средствата, отпуснати от държавата, за „културно възраждане и просветляване на киното, театъра, музиката, литературата, за укрепване на интелектуалния и информационен план на Русия“. По думите на учредителите „необходима е национализация на културата въз основа на традиционните духовно-нравствени ценности“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90