Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Русия остана без Times New Roman, Arial и други компютърни шрифтове

Могат да се намерят в пакета на Microsoft Office, но продажбите му също са спрени

Шрифтът Times New Roman - може би най-разпространения в света, към момента не е достъпен в Русия.  - Русия остана без Times New Roman, Arial и други компютърни шрифтове

Шрифтът Times New Roman - може би най-разпространения в света, към момента не е достъпен в Русия.

Шрифтовете Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma и Helvetica вече са недостъпни в Русия по решение на компанията Monotype, която държи правата върху тях, съобщи „Форбс-Русия”. Закрит за руски потребители е каталогът с шрифтове на сайта на компанията, предстои забрана за използването им.

Сайтът на Monotype все още е достъпен в Русия, но от руско IP не може да бъде отворен каталогът с шрифтове.

Засега популярните и особено широко използвани шрифтове продължават да са достъпни през пакета на Microsoft Office, но в началото на март създадената от Бил Гейтс компания съобщи, че прекратява продажбите си в Русия.

Всяка фирма, която използва определен шрифт в търговската си дейност, е длъжна да придобие лиценз за него от собственика на правата.

Възможно е при затягане на мерките да се активизира руското законодателство, което допуска механизъм на „принудително лицензиране с цел да се защитят интересите на държавата и обществото.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах