Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия поряза номинирания си за Оскар филм

Путин с поздрав към номинираните за Златен орел: Киното ни притежава огромен потенциал

"Златен орел" за най-добър филм получи продукция на Никита Михалков. Но режисьорът на "Левиатан" (на снимката) Андрей Звягинцев също стана лауреат на отличието. - Русия поряза номинирания си за Оскар филм

"Златен орел" за най-добър филм получи продукция на Никита Михалков. Но режисьорът на "Левиатан" (на снимката) Андрей Звягинцев също стана лауреат на отличието.

Номиниран за Оскар за чуждестранен филм, получил „Златен глобус”, „Левиатан” на Андрей Звягинцев загуби битка в собствената си родина. Фаворитът на американците бе порязан на най-престижните кино награди в Русия „Златен орел”.

„Левиатан” – сурова и хаплива драма за мъж, който се бори срещу бюрокрацията, е критикуван от руските власти заради непатриотичната нотка, която лъха от него. Министърът на културата Владимир Медински заяви, че авторите на филма погрешно представят героите като типични руснаци, които пият водка на екс и псуват като каруцари: „Аз не разпознавам себе си в тези персонажи, не разпознавам колегите си, не разпознавам приятелите си, нито техните приятели в мъжете, показани в „Левиатан”.

Въпреки това в журито на „Златен орел” явно са останали впечатлени от филма, тъй като режисьорът му Андрей Звягинцев беше определен за най-добър сред своите. Двама от актьорите в лентата – Елена Лядова и Роман Мадянов – прибраха призовете за най-добра актриса и за най-добра второстепенна мъжка роля.

За най-добър филм на Русия за миналата година е обявен „Слънчев удар” на Никита Михалков. Темата – Гражданската им война през 20-те години, и снимачната площадка, намираща се в Крим, дадоха особен отзвук на лентата, предвид неотдавнашните събития в Украйна.

“Опитвам се да направя този филм от 37 години. Не знаех, че ще бъде толкова свързан с настоящето, все пак разглежда тотално различни събития. Преди две години снимахме в Одеса, която вече не съществува”, каза режисьорът му Никита Михалков, чийто филм „Изпепелени от слънцето” спечели „Оскар” за чуждестранен филм през 1994 г.

Владимир Путин пусна официално обръщение в навечерието на наградите, поздравявайки номинираните: “Важното е, че днес руските филми не само засилват позициите си в родния боксофис, но и получават добри ревюта от международната кинообщност. Всичко това ясно демонстрира огромния потенциал на нашата филмова индустрия и вдъхновява кинопроизводителите да създават нови и интересни творби.”

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg