Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия праща човек на Луната през 2029 г.

Изпитанията ще започнат през 2021-а, съобщи Владимир Солнцев, директор на компания „Енергия“, която проектира космически кораби

54 години след полета на Юрий Гагарин, първия човек, излетял в космоса, изпращането на човек на Луната остава голямата амбиция на Русия, която изживя като унижение факта, че бе изпреварена през 1969 г. от американците в това космическо завоевание. - Русия праща човек на Луната през 2029 г.

54 години след полета на Юрий Гагарин, първия човек, излетял в космоса, изпращането на човек на Луната остава голямата амбиция на Русия, която изживя като унижение факта, че бе изпреварена през 1969 г. от американците в това космическо завоевание.

Русия мечтае за нови завоевания в космоса. Владимир Солнцев, директор на руската публична компания „Енергия“, която проектира и развива космически кораби, съобщи за проект за полет до Луната.

„През 2029 г. ще осъществим пилотиран полет и кацане на Луната”, заяви Солнцев, цитиран от руската агенция „Риа Новости“ на конференция по космически технологии, проведена в Москва. Според Солнцев Русия ще предприеме от 2021 г. изпитания на космически кораб, специално проектиран за полети до Луната. От 2023 г. корабът ще започне полети към Международната космическа станция, преди да бъде изстрелян безпилотно към Луната през 2025 г., пише френският „Льо Поан“.

Европейската космическа агенция (ESA) пледира преди седмица в полза на международно „лунно селище“, което би могло да бъде изградено постепенно от роботи и обяви, че ще сътрудничи на руската мисия „Луна 27“, предвидена за 2020 г. Мисията предвижда изпращането на космическа сонда, която да изследва полярните области на Луната, в която са намерени ледникови залежи.

54 години след полета на Юрий Гагарин, първия човек, излетял в космоса, изпращането на човек на Луната остава голямата амбиция на Русия, която изживя като унижение факта, че бе изпреварена през 1969 г. от американците в това космическо завоевание.

Москва дълго отлага този проект, защото й се налага да се справи с корупцията, обхванала сектора на космическите изследвания, както и с недостига на средства. След загубата на няколко космически съоръжения заради неуспешни изстрелвания, Русия предприе реформа на космическата си индустрия, като преобразува космическата агенция „Роскосмос“ в публична компания, предвиждайки увеличаване на заплатите и засилена борба с корупцията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС