Софийска филхармония МЕГАБОРД

Русия пред България в класация на световното щастие

Страната ни заема 77-а позиция и е в групата на „слабите държави“, но има позитивна тенденция

За различните хора щастието има различни измерения. Снимка: Гергана Димитрова - Русия пред България в класация на световното щастие

За различните хора щастието има различни измерения. Снимка: Гергана Димитрова

Българите са на 77-о място в световната класация по щастие, сочи годишното проучване, базирано на данни от периода 2020-2022 г. За шеста поредна година първенството в класацията се държи от финландците. Страната ни е в компанията на Филипините, Перу, Еквадор, Непал, Армения и Таджикистан. На 70-а позиция, въпреки световните санкции и инвазията, са руснаците, Украйна е на 92-о място.

Докладът, публикация на Мрежата за решения за устойчиво развитие на ООН, се основава на данни от глобални проучвания на „Галъп“, проведени сред хора в повече от 150 държави. Страните в класацията са класирани по шест ключови фактора, сред които доходи, здраве, свобода при вземането на решения за личния живот и липса на корупция, отбелязва „Шпигел“.

Въпреки проблемите на съвремието, страната ни се е изкачила нагоре в класацията, в доклада от 2022 г. сме заемали 85-о място. Обобщените резултати коментаторите разглеждат по-скоро с оптимизъм и изтъкват, че доброжелателността на респондентите се е покачила с 25% в сравнение с данните от преди пандемията.

„Добронамереността към другите, особено по показател помощ за непознат, се е покачила драстично през 2021 г. и е останала висока през 2022-а – коментира Джон Хелиуел, един от авторите на изследването, пред Си Ен Ен. – Дори през тези трудни години позитивните емоции преобладават двойно повече над негативните, а усещането за обществена и социална подкрепа в пъти изпреварва чувството на самота.“

Веднага след Финландия в класацията по щастие се нареждат Дания, Исландия, Израел, Нидерландия, Швеция и Норвегия. САЩ, Германия и Белгия заемат съответно 15, 16 и 17-а позиция. В Топ 20 има и една новодошла държава – Литва (20-о място). По-нататък са други балтийски държави като Естония (31) и Латвия (41). Изследователите отдават изкачването им в класацията на „нормализирането след промените от 1990 г.“, вследствие на което хората в тези държави се чувстват „по-уверени в новата си идентичност“, коментира Хелиуел.

В изследването България е включена в групата на „слабите държави“, характеризиращи се с липса на контрол върху управляващата група, политическа нестабилност и липса на стимули за инвестиции, което може да доведе до „порочен кръг от бедност и конфликти“.

„В резултат на това способностите за повишаване на приходите, защита на правата на собственост и подкрепа на пазарите, предоставянето на социални услуги са ограничени – се казва в обобщението. – Политическата нестабилност често е резултат от агресивни състезания за държавна власт, както се вижда например в Афганистан.“

Попитан дали останалите държави в класацията могат да се поучат от опита на Финландия, изследователят отговаря така:

„Правят ли във Финландия неща, които бихме искали да сме виждали преди в държавите си и можем да приложим? Или нещо уникално в техния климат и история ги прави различни? За щастие, поне от моя гледна точка, отговорът е първият – казва Хелиуел. – Приемането на холистичен поглед върху благосъстоянието на всички компоненти на едно общество и неговите членове води до по-добри оценки на живота и по-щастливи страни. Целта на всяка институция трябва да бъде благосъстоянието на хората с всички налични средства.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах