POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия с официална концепция за налагане на културата като „мека сила” зад граница

Хуманитарната политика на Русия зад граница предвижда „засилване на влиянието в славянските държави”

Приоритетна задача е да се засили влиянието на Русия в „славянските страни”, а за западноевропейските държави е предвидено „балансирано взаимоизгодно коопериране”. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия с официална концепция за налагане на културата като „мека сила” зад граница

Приоритетна задача е да се засили влиянието на Русия в „славянските страни”, а за западноевропейските държави е предвидено „балансирано взаимоизгодно коопериране”. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Официална държавна концепция за „хуманитарната политика на Русия зад граница” бе подписана от Владимир Путин на 5 септември, става ясно от публикувания на страницата на руското Министерство на правосъдието текст. В указа са изброени националните интереси на Русия в тази сфера. Сред тях се открояват: „защитата на традиционните руски духовно-нравствени ценности”; „запознаване на световната общественост с историческото и културно наследство на Русия”; „взаимно обогатяване на културите на народите от Русия и другите страни”…

Концепцията гласи, че хуманитарната политика зад граница е неразделна част от руската външна политика, а особена роля в нея играе културата.

„Руската култура е важна част от световната и за налагането ѝ е важно да се организират чествания на руски паметни дати зад граница, да се изпращат руски филми на световния кинопазар, да се участва в международните книжни панаири, да се създават условия за диалог и обмяна на опит между специалистите в областта на културата, бизнеса и властта”, се казва в текста на концепцията.

Там се твърди, че културата като „инструмент на меката сила” помага да се утвърди международния авторитет на Русия и да се неутрализират „антируските настроения от политико-икономически произход”. Уточнява се, че трябва да бъдат отчетени „увеличеното количество опити да се принизи значимостта на руската култура и руските хуманитарни проекти” и да се „подменят с псевдоценности традициите и идеалите на Руския свят”.

Защитата, съхраняването и налагането на „традициите и идеалите на Руския свят” са посочени като основна цел на хуманитарната политика зад граница. Други такива цели са: „засилване ролята на руския език в съвременния свят; популяризация на постиженията на Русия в културата, науката, спорта и информационните технологии; повишаване на туристическата привлекателност на Русия; подчертаване на преимуществата на федералното устройство на руската държава, в което се признава равното значение на културите на всички народи в рамките на федерацията”.

Особено внимание е отделено на задължението на Русия да поддържа съотечествениците си зад граница, да развива световно младежко сътрудничество, да участва в международни организации като ЮНЕСКО и други в рамките на ООН, да съхранява културното и историческо наследство. Като пример е дадена необходимостта да се пресекат опитите „да се пренапише историята на Втората световна война и да се намали ролята на съветския народ за победата”.

Приоритетна задача е да се задълбочат контактите с Абхазия, Южна Осетия, ДНР и ЛНР, но особено да се засили влиянието на Русия в „славянските страни”. За западноевропейските държави е предвидено „балансирано взаимоизгодно коопериране”. Специално се споменават отношенията с азиатските страни – Китай и перспективите за Япония „с оглед на засиленото търсене на руска култура в тази страна”. Предвижда се и развитие на хуманитарно сътрудничество със страните от Близкия Изток.

В концепцията е отбелязана необходимостта да се работи над информационното осветляване на събитията в Русия и на международни прояви с участието на руски дейци.

„Трябва предварително да се подготвя чуждестранната аудитория за обективно възприятие и да ѝ се дава достоверна информация как живее руското общество”, се казва в текста.

Авторите на концепцията твърдят:

„Следва да се отчита растящият в света интерес към традиционните ценности, на първо място семейните, предизвикан от агресивното налагане на неолиберални възгледи от редица държави”.

Според този текст, Русия зад граница се възприемала като пазител и защитник на традиционните ценности – „приоритет на духовното над материалното, защита на правата и свободите на човека, семейството, нормите на морала и нравствеността, милосърдие и хуманизъм”.

В същото време Русия била „привърженик на принципите за ненамеса във вътрешните работи на други държави”, се подчертава в документа.

В концепцията се осъждат опитите за политизация на хуманитарната сфера, за да се окаже натиск над държавата. Подчертава се, например, че пълноценното участие на Русия в Олимпийските игри „не трябва да зависи от конюнктурната политика на отделните държави”.

Заложено е, че основните направления на хуманитарната политика зад граница ще бъдат определяни лично от президента.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС