Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Русия с постоянна станция на Луната

През 30-те години спътникът на Земята ще бъде дом на хора – ако проектът на Москва бъде успешен

Новите планове на Русия включват изстрелването на шест ракети по двойки.  - Русия с постоянна станция на Луната

Новите планове на Русия включват изстрелването на шест ракети по двойки.

Русия планира няколко космически мисии с цел установяването на постоянна база на Луната през 30-те години на този век. Въпреки че САЩ победиха Съветския съюз в кацането на спътника преди близо 50 години, сега Москва наваксва – и се опитва да надскочи постижението на вечния си политически опонент.

Новите планове на Русия включват изстрелването на шест ракети. Съветският съюз опита и се провали в достигането на Луната с ракети N1 на няколко пъти през 70-те години и в крайна сметка замрази проекта през 1976 г.

Новите апарати „Ангара А5“ вече са преминали тестовете и ще летят по двойки в три отделни мисии с крайна цел установяването на постоянна база на повърхността на спътника, предава ТАСС. Тя ще включва слънчева електроцентрала, телекомуникационни станции, научна станция, подвижен изследователски апарат за далечни разстояния, зона за отличане и приземяване и орбитален спътник.

Критици на идеята вече се възпротивиха на целия проект. Очакванията са той да е изключително скъп, а предстои прилагането му в момент, когато руската икономика далеч не е в разцвета си.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg