Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия се изключва от световната мрежа?

Заповед на високо равнище нарежда критично важни сайтове и уеб ресурси да преминат изцяло на руски сървъри

Руски полицаи извеждат демонстрант от неделния протест в Москва срещу руската инвазия в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия се изключва от световната мрежа?

Руски полицаи извеждат демонстрант от неделния протест в Москва срещу руската инвазия в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заповед за прехвърляне на руски сайтове на местни сървъри бе разпространена вчера от множество източници, включително официозни руски канали като РИА „Новости“, както и в опозиционни като „Медуза“. Днес заповедта вече не може да се намери в официалните сайтове, защото създаде паника у множество руски потребители на интернет. Те я изтълкуваха като намерение Русия да се самоизключи от световната мрежа. Руските официози вече обясняват по нов начин смисъла на заповедта с уточнението, че става дума само за официални интернет ресурси, които трябва да бъдат защитени от външни атаки.

В публикуваната вчера заповед Министерството на цифровото развитие, връзките и масовите комуникации нарежда на федералните органи на властта да предприемат някои извънредни мерки. Сред тях са преминаване на DNS сървъри на територията на Руската федерация; премахване на всички кодове Javascript, зареждани от чуждестранни ресурси (банери, броячи); преместване на всички сайтове на руски хостинги; използване основно на домейн „.ру” при възможност. Срокът за окончателно изпълнение на заповедта е 15 март.

Документът се появи и в РИА „Новости“

Днес официалните власти признават автентичността на заповедта, но уточняват, че става дума за защита на критично важна инфрактруктура – сайтове, свързани с органите на държавна власт или социално значими уеб услуги, които трябва да са на руски сървъри с цел защита от враждебен трафик. Засега властите успокояват, че изключване на руските потребители от световния интернет не е част от сценария.

Важно е да се припомни, че през февруари 2019 г. Путин заяви по време на среща с журналисти в Кремъл, че „Русия трябва да се готви и да бъде готова за изключване от глобалния интернет“. По думите му тогава „интернет е изобретение на западните служби. Те седят там и всичко слушат, виждат и четат какво казвате, и трупат отбранителна информация“. Тогава руският президент заяви, че „изключването на Русия от световната мрежа ще нанесе на самите тях колосална вреда не само икономически, но и политически“.

На 1 май 2019 г. руската Дума прие „Закон за суверенния интернет“, който частично влезе в сила на 1 ноември 2019 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС