Софийска филхармония МЕГАБОРД

Русия се опита да си присвои 24 май

Посланичката Митрофанова обяви българския и руския за един език

Официалното тържество за 24 май пред паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека в София. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Русия се опита да си присвои 24 май

Официалното тържество за 24 май пред паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека в София. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Много руски посолства по света публикуваха във Фейсбук на 24 май поздравления по случай празника, в които изопачиха смисъла на делото на светите братя Кирил и Методий, а в някои случаи директно си го присвоиха.

Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България, написа в страницата на посолството, че поздравява българите с „нашия общ празник“, като добави, че „руският и българският народи продължават да говорят практически на един език“.

В поста по случай празника се казва, че „нравствените константи“ на двете страни са „православие, духовност, служба на отечеството, милосърдие и справедливост“, като православието е поставено на първо място.

Паралелно с това за общ руско-македонски празник е обявил 24 май и посланикът на Русия в Северна Македония. Но докато Митрофанова използва официалното българско определение за датата – Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, то в Македония 24 май е обявен за „Ден на всеславянските просветители и проповедници на християнството, творци на славянската писменост“.

В публикация на руското посолство в Албания пък се казва, че писмеността, разработена от братята Кирил и Методий, е базова за руската книжовност и култура.

Руският посланик в Нова Зеландия стига по-далеч – в поста на посолството във Фейсбук директно е обявено, че светите братя Кирил и Методий са създатели на „руската азбука и славянската писменост“. Пише, че за пръв път чествания на Кирил и Методий е имало в Русия през 1863 г. Всъщност, за пръв път празникът на светите равноапостоли Кирил и Методий е честван в Пловдив през 1851 г. по инициатива на Найден Геров.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах