Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия се отказа да напуска Международната космическа станция през 2024 г.

Няма готовност да създаде собствена орбитална станция

Международната космическа станция. Снимка: НАСА - Русия се отказа да напуска Международната космическа станция през 2024 г.

Международната космическа станция. Снимка: НАСА

Русия остава на Международната космическа станция и след 2024 г., въпреки заявеното намерение да се откаже. Това става ясно от протоколите на заседанието на координационния съвет на МКС, публикувани в сайта на Европейската космическа агенция.

Шефът на „Роскосмос“ Юрий Борисов заяви на 28 юли на среща с Владимир Путин, че Русия ще излезе от проекта МКС след 2024 г., когато приключва удълженият гаранционен срок на станцията. Според категоричното заявеното намерение на Борисов тогава, до 2024 г. Русия трябва да разполага със собствена орбитална станция.

По-късно стана ясно, че „Роскосмос“ няма готовност за това и всички модули за подобна станция, включително и ракетата, която трябва да изведе базовия модул в орбита, са в процес на създаване или на ниво проект.

След изявлението на Борисов от 28 юли НАСА заяви, че не е получавала официално уведомление от Русия за плановете ѝ за излизане от програмата. Ръководителката на космическите операции на американската агенция Кейти Лудерс заяви пред „Ройтерс“, че Русия възнамерява да остане на МКС поне до 2028 г.

На пресконференция на 4 август директорът на „Роскосмос“ по пилотирани програми Сергей Крикальов уточни, че „изход след 2024 г.“ може да означава „и 2025, и 2028, и 2030 г.“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg