Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия се оттегля от Международната космическа станция

„Роскосмос“ иска собствена станция за космонавтите си

Според ново споразумение между НАСА и руската държавна космическа агенция, на борда на МКС трябва да има поне един руснак и един американец за баланс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия се оттегля от Международната космическа станция

Според ново споразумение между НАСА и руската държавна космическа агенция, на борда на МКС трябва да има поне един руснак и един американец за баланс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се оттегля от Международната космическа станция и иска да си направи собствена, потвърди Юрий Борисов, новият директор на „Роскосмос“. Това ще се случи след 2024 г., междувременно страната планира да изпълни ангажиментите по договора си с другите страни в МКС, уточниха от държавната космическа агенция на среща с президента Владимир Путин.

„Решението да напуснем МКС след 2024 г. вече е взето“, обяви Борисов.

Думите му потвърдиха минали намерения на руски държавници за оттеглянето от международния проект. Решението идва след нарасналото напрежение между Русия и Запада след руската инвазия в Украйна. Въпреки това НАСА и „Роскосмос“ стигнаха до споразумение по-рано през юли, което гарантира, че астронавтите от МКС – независимо от националността им – ще продължат да ползват превоза на руските ракети. Договорено бе и руските им колеги да получат място на борда на ракетите на частната американска „SpaceX“, които ще започнат да обслужват маршрута през есента.

Споразумението гарантира още, че на МКС винаги ще има поне по един американец и един руснак, които да поддържат безпроблемното функциониране на станцията, далеч от земните политики, уточнява „Гардиън“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС