Софийска филхармония МЕГАБОРД

Русия се подготвя да се изключи от световния интернет

По време на учения за изолацията на Рунет Роскомнадзор е изключил външната мрежа

Владимир Путин не използва интернет лично, твърдят от обкръжението му, но провежда международни онлайн срещи. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия се подготвя да се изключи от световния интернет

Владимир Путин не използва интернет лично, твърдят от обкръжението му, но провежда международни онлайн срещи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учения за „обезпечаване на устойчивото функциониране на интернет в случай на изолация от световната мрежа“ са проведени в Русия миналата седмица, пише сайтът „Медуза“, като се позовава на два източника от телекомуникационните компании.

Ученията са проведени през нощта на 5 юли. По време на провеждането им Роскомнадзор е изключвал световния интернет.

Държавната агенция за комуникационен надзор е потвърдила провеждането на ученията, но е отказала да коментира какви са били целите им.

Законът „За суверенен Рунет“, известен още като закон за изолация от интернет, е приет още в края на 2019 г. Според клаузите му руските власти могат да контролират всички точки за предаване на данни зад граница и маршрутизацията на трафика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС