Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Русия се сети за „жертвите на перестройката”

Заради нея в страната паднала раждаемостта и нараснала смъртността

Депутатът Борис Чернишов, автор на инициативата, е зам.-председател на Комисията по образование и наука в руската Дума. Снимка: Стопкадър - Русия се сети за „жертвите на перестройката”

Депутатът Борис Чернишов, автор на инициативата, е зам.-председател на Комисията по образование и наука в руската Дума. Снимка: Стопкадър

В руската държавна Дума бе внесено предложение за въвеждане на нова социална категория граждани – „жертви на перестройката”, на които ще бъдат изплащани обезщетения и субсидии. Автор на инициативата е зам.-председателят на Комисията по образование и наука Борис Чернишов (от Либерално-демократическата партия на Русия на Владимир Жириновски), съобщава RT.

Според вносителя, от перестройката са пострадали основно граждани, които във втората половина на 80-те и началото на 90-те са били на възраст „между 24 и 45 години”. В предложението си той казва, че перестройката е причината за (а не следствието от) падането на раждаемостта и нарастването на смъртността в страната.

Депутатът Чернишов, който е роден през 1991 г., е изпратил предложението си и до министъра на труда Максим Топилин, но не е уточнил какъв вид мерки за подкрепа на „жертвите на перестройката” предлага, нито дали ще бъдат обезщетени и жертви от други „братски” страни.

Няколко месеца по-рано актрисата и основател на благотворителната фондация „Дари живот” Чулпан Хаматова благодари на Михаил Горбачов за дейността му като президент на СССР, включително и за перестройката. В словото си на рождения ден на 88-годишния политик, Хаматова припомни как в съветско време било необходимо човек да бъде „сив“, за да се издигне, а индивидуалността и креативността не бяха насърчавани.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90