Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Русия ще наказва русофоби от други страни

Външно министерство на Руската федерация заплаши със съд за дискриминация на руснаци

Руската посланичка в България Елеонора Митфанова е дипломат, назначен от МВнР на РФ, на когото е възложено да следи за проявите на русофобия в България. В страницата на посолството във Фейсбук за спирането на пропагандни сайтове у нас бе използван изразът „евроатлантически подлоги“. След забележка от премиера Кирил Петков Митрофанова се извини. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Русия ще наказва русофоби от други страни

Руската посланичка в България Елеонора Митфанова е дипломат, назначен от МВнР на РФ, на когото е възложено да следи за проявите на русофобия в България. В страницата на посолството във Фейсбук за спирането на пропагандни сайтове у нас бе използван изразът „евроатлантически подлоги“. След забележка от премиера Кирил Петков Митрофанова се извини. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Заплаха срещу всички форми на дискриминация на руснаци в други държави отправи руското Министерство на външните работи. В специално обръщение в официалния си сайт министерството подчертава, че „всички инциденти внимателно се фиксират и съответните материали се предават на компетентните органи“. Виновните чужди граждани, независимо че живеят в други страни, ще бъдат съдени от руски съдилища, твърди руското МВнР.

В обръщението се казва още:

„Обръщаме изключително внимание на безпрецедентното ниво на русофобия, което се наблюдава в редица чужди страни на фона на провежданата специална военна операция в Украйна. Разгърнатата и допусната или дори неприкрито одобрена от властите на различни държави кампания по дискредитиране на руски студенти, спортисти, дейци на културата и изкуствата вече приема масов характер и се изразява в откровено агресивни акции срещу руснаци и рускоезични граждани“.

Споменават се инциденти с магазини, търгуващи с руска продукция в Германия, епизодични нападения над шофьори на товарни камиони от Русия и Беларус, повредени лични автомобили с руска регистрация, както и атаки срещу руските посолства в Исландия, Ирландия, Канада, Литва, Полша, Швеция и Естония.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах