Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия ще плати €20 хил. заради „неадекватно разследване“ на убийството на Политковска

Европейският съд осъди страната и за несправедливия процес срещу „Пуси Райът“

Анна Политковска беше застреляна в асансьора на дома си на 7 октомври 2006 г. Разследването смята, че мотивът за престъплението е недоволство от професионалната ѝ дейност. - Русия ще плати €20 хил. заради „неадекватно разследване“ на убийството на Политковска

Анна Политковска беше застреляна в асансьора на дома си на 7 октомври 2006 г. Разследването смята, че мотивът за престъплението е недоволство от професионалната ѝ дейност.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия за разследването на смъртта на убитата журналистка Анна Политковска и за отношението към протестната група „Пуси Райът“ с две отделни присъди.

Съдът определи, че „Русия не е успяла да проведе адекватно разследване, което да открие поръчителите на убийството“ и нареди държавата да плати на семейството на журналистката 20 хил. евро, съобщава РИА „Новости“. Магистратите в Страсбург са установили, че руските следователи е трябвало да проучат вероятността престъплението да е било разпоредено от „агенти от местната служба за сигурност ФСБ или от администрацията на Чеченската република“. Обезщетението ще получат жалбоподателите – майката, сестрата и децата на Политковска. Решението още не е влязло в сила – руското Министерство на правосъдието може да го обжалва в рамките на три месеца.

48-годишната журналистка от „Новая газета“ Анна Политковска беше застреляна в асансьора на дома си на 7 октомври 2006 г. Разследването смята, че мотивът за престъплението е недоволство от професионалната ѝ дейност.

Двама чеченци – убиецът Рустам Махмудов и един от организаторите на убийството Лом-Али Гайтукаев – получиха доживотни присъди през юни 2014 г., а трима от техните съучастници – между 12 и 20 години престой в колония при строг режим. Поръчителите на престъплението не бяха установени. През юни 2017 г. Гайтукаев почина в затворническа болница от необявено заболяване.

Политковска бе известна със своята критична позиция към политиката на президента Владимир Путин, като защитник на човешките права и със своите военни кореспонденции от Чечня и Северен Кавказ, в които описваше как руските военни се държат с мирното население.

В Страсбург бе разгледано и друго дело – случая с трите членки на „Пуси Райът“, които бяха задържани през 2012 г. заради изпълнение на протестна песен срещу Путин в московска църква. Съдът заключи, че Русия е нарушила човешките им права, като ги е подлагала на унизително отношение, не е осигурила справедлив процес и не им е дала свобода на изразяване. Трите жени са били поставени в положение на невъзможност да комуникират със своите адвокати, а присъдите им лишаване от свобода са били „изключително тежки“.

Европейският съд разпореди Русия да заплати обезщетение в размер на 16 000 евро на Толоконникова и Альохина, 5 000 евро на Самуцевич, както и 11 760 евро за съдебните им разноски.

В понеделник Русия задържа четири членки на феминистката пънк група за 15 дни, след като в неделя – по време на финала на Световната купа в Москва – нахлуха на футболния терен, облечени в полицейски униформи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg