Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Русия ще съхранява ДНК проби от всички свои граждани

Геномните данни ще позволят на правоохранителните органи по-лесно да установяват виновните и да ги привличат към отговорност, твърди руски депутат

„Когато хората знаят, че дори при административно нарушение лесно ще бъдат намерени, това ще ги спре да хулиганстват”, смятат властите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия ще съхранява ДНК проби от всички свои граждани

„Когато хората знаят, че дори при административно нарушение лесно ще бъдат намерени, това ще ги спре да хулиганстват”, смятат властите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Геномна регистрация (взимане и съхраняване на образец от ДНК) трябва да бъде въведена за всички граждани на Русия, каза днес, 4 ноември, председателят на комисията по безопасност и противодействие на корупцията в руската Държавна Дума Анатолий Виборний, цитиран от „Интерфакс”. Това ще стане, след като се проведе акцията по геномна експертиза на мигрантите.

„Това е мощна първа стъпка, която дава възможност поетапно да се въвежда подобна експертиза. Първо за мигрантите, после – за всички, които извършват криминални престъпления, след това за извършилите административни нарушения и нататък…”, каза депутатът.

По думите му, ако обществото подкрепи закона, той ще се разпространи върху всички руски граждани. Геномните данни ще позволят на правоохранителните органи по-лесно да установяват виновните за правонарушенията и да ги привличат към отговорност, уточнява той.

„Когато хората знаят, че дори при административно нарушение лесно ще бъдат намерени, това ще ги спре да хулиганстват”, казва Виборний.

На 1 ноември председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин заяви, че е необходимо да се въведе геномна регистрация на всички влизащи в Русия мигранти от съседните страни. С това той заяви, че се надява да се затегне контролът над миграционните процеси.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах