Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия си направи собствен „Туитър” със същото лого

Мрежата е създадена през 2009 г., но е активирана едва през април 2022-ра

След спирането на  западните социални мрежи в Русия вследствие на войната в Украйна, местните вече се обръщат към народните РуТвит, Россграм и Рутюб. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия си направи собствен „Туитър” със същото лого

След спирането на западните социални мрежи в Русия вследствие на войната в Украйна, местните вече се обръщат към народните РуТвит, Россграм и Рутюб. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социална мрежа, наречена „РуТвит”, се появи в Русия. Руският аналог на Туитър, който по-късно тази година ще стане собственост на Илон Мъск, се рекламира активно. Логото ѝ е същото птиче, като в истинския Туитър, но в цветовете на руското знаме. Мрежата е регистрирана през 2009 г., но досега е била неактивна.

Приветствената страница на РуТвит показва набор от снимки, илюстриращи живота в Русия. Прави впечатление, че сред тях има портрет на Путин, снимка на снайперист, военни кадри, чеченски бойци, ветерани и селска идилия със скара и шишчета.

Многоликата Русия посреща новите потребители на РуТвит

След регистрация се появява страница, която изцяло повтаря дизайна на оригиналния Туитър. В социалната мрежа се срещат основно потребителски имена с буквите Z и V, а най-много хаштагове са с думите „мисли“, „руски език“ и „спецоперация“. Това са и основните материали – за войната в Украйна, правилата на руския език и видеа от „живота на руснаците“ (сред тях и видео от „Азовстал”).

Регистрирани потребители коментират, че постовете в РуТвит се следят внимателно. Вече са забелязани прекъсвания и бан при хора, които са публикували дори дребни намеци, че не одобряват войната или властта.

Вижте още: РОССГРАМ ЗАМЕНЯ ИНСТАГРАМ В РУСИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90