Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия снима филм за Кръстителя княз Владимир

Кадър от руския анимационен филм "Княз Владимир" на Юрий Кулаков, 2006 г. - Русия снима филм за Кръстителя княз Владимир

Кадър от руския анимационен филм "Княз Владимир" на Юрий Кулаков, 2006 г.

В Севастопол започнаха снимките на игралния филм „Кръстител“, който е част от национален културен и образователен проект, посветен на 1000-годишнината от смъртта на княз Владимир Светославович, съобщава РИА Новости.

Княз Владимир е владял Киевска Рус от 978 г. до смъртта си през 1015 г. През 988 г. той провъзгласява християнството за държавна религия. Това става след като превзема византийския град Херсонес и започва преговори с гърците за връщането му. Той се отказва от многобройните си жени и заживява целомъдрено. Владимир – лакомник и пияница, започнал да пости. Загърбил страстта си да воюва, обикалял болниците и затворите, раздавайки милостиня и утешение.

Княз Владимир въвел първия църковен устав и първите ковани монети в Русия.

Филмовият проект стартира на 18 януари в Херсон, в близост до катедралата Свети Владимир, на мястото, където князът бил кръстен заедно с армията си. Режисьор на лентата е Владимир Бортко („Кучешко сърце“, „Тарас Булба“).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС