Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия свали знамето на Полша от мемориала при Катин

Премахнато е и от полското военно гробище в мемориала „Медное”

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша, поставя цветя на мемориала „Катин” през 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия свали знамето на Полша от мемориала при Катин

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша, поставя цветя на мемориала „Катин” през 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия махна полското знаме от мемориала при Катин, съобщи администрацията на руския град, където се намира паметника. Решението е взето от руското Министерство на културата. Кметът на Смоленск Андрей Борисов заяви в социалните мрежи, че на „руски мемориали не може да има флаг на Полша, още повече след антируските изявления на полските политици”.

Директорката на Музея за съвременна история на Русия Ирина Великанова направи специално изявление, в което обяснява защо знамето на Полша е махнато от мемориалния комплекс:

„Двете знамена – полското и руското – бяха символ на дружбата между двете страни. Това, което става днес, няма никакво отношение към дружбата. Полша зае откровено враждебна позиция към Руската федерация.”

Мемориалният комплекс Катине създаден като  международен мемориал на жертвите на политически репресии. На територията му има военно гробище, където са погребани 4415 полски военнопленници  – пленници от лагера „Козелски”, които са разстреляни през пролетта на 1940 г. от НКВД на СССР . В Катин са и гробовете на около 6,5 хиляди жертви на сталинистки репресии, екзекутирани през 30-те години на миналия век, както и на 500 съветски военнопленници, разстреляни от германските окупационни сили през 1943 г.

Историкът Владислав Конов пък заяви в канала си в Телеграм, че знамето на „неприятелската държава Полша” е било свалено и от мемориалния комплекс „Медное” в Тверска област. Този комплекс е създаден през 1996 г. по линията на постоянно съглашение между Руската федерация и Република Полша за погребенията и местата за памет за жертвите на войните и репресиите. В „Медное” също се намира полско военно гробище.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90