Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Русия трие Украйна от учебниците си

Задачата е да се заличи максимално идеята, че е съществувала такава държава, разказват редактори от най-голямото издателство за учебници

Платно с президента Владимир Путин, част от антивоенната експозиция „Специална артистична операция“ край руското посолство в Букурещ, Румъния. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия трие Украйна от учебниците си

Платно с президента Владимир Путин, част от антивоенната експозиция „Специална артистична операция“ край руското посолство в Букурещ, Румъния. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В покрайнините на Москва днес, 3 май, се запали и изгоря склад с учебници на руското издателство „Просвещение“, съобщава сайтът „Медиазона“ и припомня, че това е основното издателство за учебници и пособия в Русия, върху което е паднала „тежката задача“ да изтрие напълно от учебниците съществуването на Украйна.

За тази задача, поставена от властите, разказват пред „Медиазона“ трима редактори в издателството, които са настояли за анонимност.

Молбата да се премахнат „некоректните“ споменавания на Украйна в учебниците е била сведена до редакторската колегия на конфиденциална среща с подписване на документи за неразгласяване. Освен това те са застрашени от уволнение за споменаването на думата „война“ в този контекст, както и за антивоенна позиция, а ръководството на издателството ги е предупредило с думите:

„Ние сме издателство, което публикува литература, влияеща върху умовете на подрастващото поколение. Въздържайте се да изказвате в социалните мрежи гледна точка, различна от официалната“.

През 2013 г. издателство „Просвещение“ е станало собственост на един от приближените олигарси на Путин – Аркадий Ротенберг. Главен търговски партньор на издателството е държавата. След като погълна няколко независими частни издателство, в момента „Просвещение“ получава 80% от държавните пари, предназначени за учебници.

Устно разпореждане да се променят учебниците така, че споменаването на Украйна и Киев да стане минимално, сътрудниците на издателството са получили още на 24 февруари тази година, макар че тенденцията е факт още от 2014 г.

От уроците, където се споменават примери за държавна хералдика, е разпоредено да се премахне флагът на Украйна.

„Няколко пъти се налагаше да махаме и знамето на САЩ, но там е по-лесно, защото по програма няма много уроци по световна история“, разказва един от редакторите.

Негов колега допълва:

„Пред нас стои задачата да направим да изглежда така, сякаш Украйна не съществува. Това е по-лошо, отколкото просто да не говориш за някоя страна. Човек израства без базата знания за нещо и тогава му е много по-лесно да повярва в това, което му разказват от телевизора“.

Най-трудна е задачата за тези, които работят върху учебници по история. Там да се премахне споменаването на Украйна и Киев без да се наруши смисълът, е невъзможно, затова формулировките трябва да се променят на „по-безопасни“. Както уточняват редакторите, важен е контекстът – може да се споменава как Русия е спасявала Киев, но за самостоятелност на държавата Украйна не може да се говори. Например за важния исторически документ „Начална руска летопис“ – хроника на Киевска Рус от около 850 до 1110 г. – е забранено да се споменава, че е написан в Киев. Премахват се дори имена на автори на учебници, ако са украински или с украинско звучене.

В началото на април сътрудниците на издателството са получили нареждане да премахнат ресурсите на издателството във Фейсбук и Инстаграм, но освен това да изчистят всички текстове в учебниците от споменаването на двете социални мрежи. Това важи и за компанията „Мета“, която е техен собственик. И тъй като търсенето на забранени думи в текстовете се прави с помощта на компютърни ботове, внезапно от уроците е изчезнала думата „метаболизъм“. Наложило се е да я връщат ръчно.

Изчезнало е и споменаването на Исакиевската църква в Москва – ботът я е отстранил, заради съдържащото се в нея „киев“.

След анексията на Крим пък редакторите в „Просвещение“ са имали задача бързо да вкарат Крим в учебниците.

Според източниците на „Медиазона“ има много силен натиск и от страна на родителите. Двете неща, заради които те най-често протестират, са голите антични статуи в учебниците по изкуство и уроците по руски език, където има „твърде сложни думи, които никога няма да потрябват на децата в живота“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах