Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия узакони съществуването на хора „втора ръка”

Ожесточава се държавната политика по отношение на така наречените „чуждестранни агенти”

Книгите на писателите, обявени за „чуждестранни агенти”, ще се продават далеч от деца и само в непрозрачна плътна опаковка. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Русия узакони съществуването на хора „втора ръка”

Книгите на писателите, обявени за „чуждестранни агенти”, ще се продават далеч от деца и само в непрозрачна плътна опаковка. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

От днес в Русия вече има узаконени хора „второ качество“ – така наречените „чуждестранни агенти“. На 1 декември влезе в сила законът „За контрол на дейността на лицата, намиращи се под чуждестранно влияние“, съобщава Радио „Свобода“.

Документът систематизира и ожесточава държавната политика по отношение на така наречените „чуждестранни агенти“. Оттук нататък като такъв може да бъде признат човек или организация, които може и да не получават финансиране отвън, но просто се намират „под влияние“ – размитата формулировка позволява всякакви тълкувания. „Под влияние“ е наречено всяко въздействие – „чрез принуждаване, убеждаване или по други начини“.

Единен регистър ще събира имената на „чуждестранните агенти“. Ще се публикуват публично всичките им лични данни – три имена, адрес, руския аналог на ЕГН – ИНН, и осигурителния номер. Със задължителна маркировка трябва да се съпровождат материалите и съобщенията, написани от „чуждестранни агенти“. При това, ако „агент“ работи в медия, която не е в регистъра, цялата медия също трябва да обозначава материалите си със специален знак, в който се обяснява, че са дело на „чуждестранен агент“.

Новият закон ожесточава забраните за признатите за „агенти“. Ще им бъде забранено да работят като педагози, и като цяло да обучават или забавляват организирано деца. Всяка тяхна творба ще бъде забранена за непълнолетни. Книгите, написани от „чуждестранни агенти“, ще се продават само в плътна непрозрачна опаковка. Забранено е такива книги да присъстват в библиотеки, посещавани от деца под 18 години.

„Чуждестранните агенти“ не могат да бъдат членове на избирателни комисии, да участват в комисии и съвещателни органи, да провеждат публични мероприятия. Забранена им е всякаква държавна и общинска служба, както и работа в правоохранителните и правосъдните органи. Не могат да сключват договори за военна служба, но могат да бъдат мобилизирани. Забранено им е да застраховат влоговете си.

Държавата получава право да провежда внезапни проверки по отношение на всички физически и юридически лица, определени като „чуждестранни агенти“. Без решение на съда всяка властова структура ще получи право на достъп до информация за банковите им сметки и данъчната им информация. Банките ще са задължени да докладват за всички техни действия по управление на финансите им.

Сайтовете на „чуждестранните агенти“ ще могат да бъдат блокирани автоматично за каквото и да е нарушение.
Включването в регистъра на „чуждестранните агенти“ вече ще може да става за всяко научно международно общуване, за изучаване на чужди философи или аналитици, за членство в международни организации, за обучение в чуждестранно висше училище, дори за изучаване на език при автентичен носител на езика. В регистъра могат да се окажат и тези, на които „чуждестранните агенти“ са оказвали каквато и да е помощ, дори чрез посредник.

„Чуждестранен източник“, оказващ влияние, може да бъде и руски гражданин или организация, ако е свързан някак с външни за страната контрагенти. Всяка компания с дори само един чуждестранен клиент вече е „чуждестранен източник“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg