„Русия води студена Гражданска война срещу най-мислещата част от обществото“

Писмо с подписи на музиканти от цял свят призовава за освобождаване на Алексей Навални и всички политически затворници (видео)

„Незабавно освободете Алексей Навални“, призовава виртуозният пианист Евгений Кисин. Снимка: Стопкадър от видеото - „Русия води студена Гражданска война срещу най-мислещата част от обществото“

„Незабавно освободете Алексей Навални“, призовава виртуозният пианист Евгений Кисин. Снимка: Стопкадър от видеото

Музиканти от цял свят подписват отворено писмо срещу политическите репресии в Русия, наречено „Открито писмо в навечерието на Гражданската война“. То е публикувано в социалните мрежи и като видеоклип в Ютюб, в който творците застават с лицата си. Насочено е срещу всички прояви на насилие по политически причини в Русия. Хората на изкуството настояват за освобождаването не само на Алексей Навални, но и на всички политически затворници.

Ето пълния му текст:

„Говорят и ще продължават да твърдят, че „изкуството е над политиката“. Но ние, долуподписаните музиканти от различни страни, от различни градове на нашия общ Свят, както е обща за всички Музиката на Моцарт, Бах, Бетовен, Чайковски, сме дълбоко възмутени и крайно притеснени от политическите събития, които се случват в Русия. Не можем да останем равнодушни, когато в страната се практикуват политически убийства, убийства на журналисти, разработват се и се използват бойни отровни вещества, забранени от подписаната и от Русия Конвенция за забрана на разработване, производство, натрупване и използване на химическо оръжие. Забраняват се мирните демонстрации и събрания, а цялата така наречена правоохранителна система е насочена само към потискане на другомислието и преследване на политически опоненти. Жестоките побои над мирни невъоръжени хора, мъчителните условия в арестите, а в някои случаи и реални мъчения на задържани и абсолютната липса на контрол от обществото върху силовия апарат – това е чудовищната реалност, в която се оказа Русия в ХХІ век. Студената Гражданска война, започната от държавата срещу най-мислещата, образована и неравнодушна част от обществото, вече минава, ако не е минала дори, към горещ етап. Спрете терора! Незабавно освободете Алексей Навални и ВСИЧКИ политически затворници, и започнете диалог с така наречените несистемни политици. Стига кръв!“.

Писмото е подписано от музиканти от цял свят, най-вече руснаци, които работят в родината си и зад граница. Сред тях има имена като Миша Ноделман – цигулар, концертмайстор на „Нова филхармония“ във Вестфален, Алексей Мошков, цигулар, концертмайстор на Националния оркестър на Белгия, Михаил Агрест, диригент на Държавната опера в Щутгарт, Дария Чайковска, пианистка и още стотици… Сред подписалите има и българин – Явор Желев, първа флейта в Оркестъра на Българското национално радио.

Събирането на подписи продължава във фейсбук страницата на Миша Ноделман.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах