Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Русия води студена Гражданска война срещу най-мислещата част от обществото“

Писмо с подписи на музиканти от цял свят призовава за освобождаване на Алексей Навални и всички политически затворници (видео)

„Незабавно освободете Алексей Навални“, призовава виртуозният пианист Евгений Кисин. Снимка: Стопкадър от видеото - „Русия води студена Гражданска война срещу най-мислещата част от обществото“

„Незабавно освободете Алексей Навални“, призовава виртуозният пианист Евгений Кисин. Снимка: Стопкадър от видеото

Музиканти от цял свят подписват отворено писмо срещу политическите репресии в Русия, наречено „Открито писмо в навечерието на Гражданската война“. То е публикувано в социалните мрежи и като видеоклип в Ютюб, в който творците застават с лицата си. Насочено е срещу всички прояви на насилие по политически причини в Русия. Хората на изкуството настояват за освобождаването не само на Алексей Навални, но и на всички политически затворници.

Ето пълния му текст:

„Говорят и ще продължават да твърдят, че „изкуството е над политиката“. Но ние, долуподписаните музиканти от различни страни, от различни градове на нашия общ Свят, както е обща за всички Музиката на Моцарт, Бах, Бетовен, Чайковски, сме дълбоко възмутени и крайно притеснени от политическите събития, които се случват в Русия. Не можем да останем равнодушни, когато в страната се практикуват политически убийства, убийства на журналисти, разработват се и се използват бойни отровни вещества, забранени от подписаната и от Русия Конвенция за забрана на разработване, производство, натрупване и използване на химическо оръжие. Забраняват се мирните демонстрации и събрания, а цялата така наречена правоохранителна система е насочена само към потискане на другомислието и преследване на политически опоненти. Жестоките побои над мирни невъоръжени хора, мъчителните условия в арестите, а в някои случаи и реални мъчения на задържани и абсолютната липса на контрол от обществото върху силовия апарат – това е чудовищната реалност, в която се оказа Русия в ХХІ век. Студената Гражданска война, започната от държавата срещу най-мислещата, образована и неравнодушна част от обществото, вече минава, ако не е минала дори, към горещ етап. Спрете терора! Незабавно освободете Алексей Навални и ВСИЧКИ политически затворници, и започнете диалог с така наречените несистемни политици. Стига кръв!“.

Писмото е подписано от музиканти от цял свят, най-вече руснаци, които работят в родината си и зад граница. Сред тях има имена като Миша Ноделман – цигулар, концертмайстор на „Нова филхармония“ във Вестфален, Алексей Мошков, цигулар, концертмайстор на Националния оркестър на Белгия, Михаил Агрест, диригент на Държавната опера в Щутгарт, Дария Чайковска, пианистка и още стотици… Сред подписалите има и българин – Явор Желев, първа флейта в Оркестъра на Българското национално радио.

Събирането на подписи продължава във фейсбук страницата на Миша Ноделман.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg