Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Русия със списък на забранени руски поп, рап и рок изпълнители

Руснаците вече няма да слушат Борис Гребеншчиков

Борис Гребеншчиков, основател на световноизвестната
група „Аквариум", Наричан „бащата на руския рок“ и „първата съветска
международна рокзвезда“,той вече е недостъпен за руските си почитатели. Снимка: Иван Марчук/Уикипедия, CC BY-SA 4.0 - Русия със списък на забранени руски поп, рап и рок изпълнители

Борис Гребеншчиков, основател на световноизвестната група „Аквариум", Наричан „бащата на руския рок“ и „първата съветска международна рокзвезда“,той вече е недостъпен за руските си почитатели. Снимка: Иван Марчук/Уикипедия, CC BY-SA 4.0

Забрана за концерти и за слушане на списък с руски изпълнители и групи е издадена от руските власти, твърди изданието „Агенция медия”. Заповедта не се огласява официално, но се изпраща до организатори на концерти, един от които е съобщил на медията, като е предоставил и копие от текста на разпореждането. Освен това един от участниците в изброените групи е общувал със собственик на московски бар, който е получил списък с нежелателни лица, чиято музика не бива да пуска в заведението си. Имената на всички тези хора се пазят в тайна, за да не пострадат от властта.

Списъкът със звезди, които повече няма да бъдат разрешени в Русия включва обичани от руснаците изпълнители като Борис Гребеншчиков, Светлана Лобода, Макс Барских, Вера Брежнева, Иван Дорн, рапърите Noize MC  и Oxxxymiron, и дори Максим Галкин. Под забрана са и някои групи като Anacondaz, „Нерви”, „2Маши”  и др.

В изтеклия текст на декларацията, която трябва да бъде подписана, се виждат и другите ограничения, които се налагат на изпълнителите, организаторите на концерти, промоутъри и импресарио. Например: забранено е изпълнителите и групите да използват символиката на каквато и да е чужда държава, включително Украйна; забранено е използването на символи на организации, признати за екстремистки; забранено е всякакво споменаване на войната дори при спазване на изискването да се нарича „специална операция”.

Представяме ви и част от текста на декларацията.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах