Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия забранява да се говори за избора да не раждаш деца

Закон приравнява нежеланието да станеш родител към хомосексуализма и наркоманията

Москва, Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия забранява да се говори за избора да не раждаш деца

Москва, Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Закон, който забранява да се пропагандира нежелание да имаш деца, обмислят в руската Държавна Дума, съобщава изданието „Комерсант“. Проектът е внесен от законодателното събрание на Башкортостан и руските депутатки Елвира Аиткулова и Рима Утяшева от „Единна Русия“.

Авторите на законопроекта настояват пропагандата на нежеланието да раждаш деца да стане част от закона „За защита на децата от информация, която причинява вреда на тяхното здраве и развитие“, като се нареди до информацията за вредата от цигарите, алкохола, наркотиците и хомосексуализма, чиято „пропаганда“ в момента е криминално престъпление в Русия.

В обяснителната бележка към документа е записано, че идеологията за нежеление да се раждат деца (чайлдфри) формира „деструктивно социално поведение, което се основава на доброволен отказ от раждане на деца, което е в разрез с традиционните семейни ценности и държавната политика на Русия“. Твърди се още, че това е риск за „депопулация на населението“.

Вносителите на проекта наричат доброволния бездетен живот „западна идеология“. Според тях по тази причина деградират обществените институции и се „размиват традиционните ценностни ориентири“.

Наскоро в Държавната дума на Русия заявиха, че настоящето законодателство за забрана на „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения“ е недостатъчно и забраната за споменаването им трябва да обхване изцяло общуването онлайн и офлайн, публикации в медиите, в интернет, в социалните мрежи и в стрийминг платформите. Сега за „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения“ се налага глоба от 1 милион рубли (около 16 хил. евро), административен арест от 15 денонощия и спиране на дейността, ако става дума за юридическо лице.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС