Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия забранява демонстрации и митинги почти навсякъде

Забраняват на руските граждани, обявени за „чуждестранни агенти”, да създават творби за деца

Ако бъде приет, законът вероятно няма да се отнася до проправителствените митинги. Снимка: ЕПА/БГНЕС
 - Русия забранява демонстрации и митинги почти навсякъде

Ако бъде приет, законът вероятно няма да се отнася до проправителствените митинги. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забрана да се провеждат събрания, митинги, шествия и демонстрации на почти всички обществени места в Русия предвижда нов законопроект, внесен днес, 9 юни, за разглеждане в Държавната Дума, става ясно от сайта на руския парламент. В проекта за закон се забраняват граждански прояви на териториите на речните, морските, железопътните и автомобилните гари и спирки, както и на всички морски и речни пристанища. Не е позволено да се провеждат пред образователни организации, медицински организации, места за социална защита, детски и спортни площадки.

Специално за удобството на властта ще бъдат забранени публичните демонстрации пред здания на органите на публичната власт, както и на териториите, които са непосредствено до тях, при обекти, свързани с електрически, топлинни, водопроводни и газови мрежи. Публични граждански инициативи няма да са позволени пред култови здания, помещения и съоръжения, независимо от религиозната организация. Властите са в правото си да забранят събития и на други места, ако те имат някакво историческо, културно или друго значение.

В същия проектозакон се предвиждат ограничения за руските граждани, обявени за „чуждестранни агенти” – те няма да имат право да произвеждат „информационни и творчески продукти за деца”, няма да могат да преподават на непълнолетни и ще бъдат ограничавани при всички опити за установяване на търговски и юридически сделки.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg