Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Русия започва да развива собствени високи технологии „от нулата”

Вината да не се е случило досега била на „недобросъвестната конкуренция от страна на чуждестранните доставчици на електроника”

Руският президент Владимир Путин обмисля да наложи пълен отказ от чуждия опит при проектиране на електроника в Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Русия започва да развива собствени високи технологии „от нулата”

Руският президент Владимир Путин обмисля да наложи пълен отказ от чуждия опит при проектиране на електроника в Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската микроелектроника трябва да започне развитието си практически от нулата. Това се казва в държавната Концепция за развитието на руската микроелектроника до 2030 г., съобщава „Комерсант“.

Документът, изготвен от Министерството на промишлеността и търговията, изброява ключовите проблеми в отрасъла: изоставане с 10-15 години от световните нива, трудности да се създадат технологични процеси на ниво по-ниско от 180 нанометра, недостиг на производствени мощности, зависимост от западните технологии и най-вече – остър дефицит на кадри.

В официалната руска стратегия за високите технологии се твърди, че вината е на „недобросъвестната конкуренция от страна на чуждестранните доставчици на електроника“. Русия предвижда да се наложи пълен отказ от чуждия опит при проектиране на електроника. Това, според замисъла на министерството, ще се случи до 2030 г., а след това „преродената руска микроелектроника ще започне експанзия на световния пазар“.

По предварителни данни, стойността на този проект е около 3,2 трилиона рубли (около 500 млн. евро). Разчетите са правени преди началото на войната и санкциите, така че според експертите, цитирани от „Комерсант“, подобна прогноза в днешни условия е само в сферата на добрите пожелания.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg